Sveriges schacktalanger möter Europa i finalen

Publicerad 22 december, 2022 av Ingemar Falk

Anastasija Sorokina håller i barnschacktävlingen European team festival tillsammans med Chesskid. Foto: Rafal Oleksiewicz/www.katowice2022.eu

Sverige blir ett av tolv länder som spelar stora finalen i barnschacktävlingen European team festival som avgörs online på Chess.coms sajt Chesskid.

För Sveriges del kommer hela laget samlas på Rilton Cup-hotellet Scandic Continental den 4 januari klockan 15.00. Där kommer de att sätta sig vid varsin dator och spela för de blågula färgerna under bevakning av domare. Och du som åskådare är välkommen att titta på eventet på bildskärm. Matcherna går också att följa på internet.

Så här kan det se ut när svenska laget spelar den 4 januari. På bilden är det Kroatiens lag som spelar i kvalet som avgjordes tidigare i år. Foto: Chess.com

Flera av Sveriges motståndare känner vi alla som stolta schacknationer: Lettland, Slovakien, Turkiet, Frankrike, Ukraina, Portugal, Serbien, Estland, Skottland, Island och Israel.

Spelarna för Sverige och övriga länder kommer att presenteras inom kort.

FIDE-profilen Anastasija Sorokina är den som håller i trådarna för European team festival tillsammans med Chess.com. Hon kommer att vara på plats i Stockholm när finalen spelas och tittar redan framåt:

Logotypen för European team festival. Foto: Chess.com

– Jag hoppas verkligen att det här initiativet blir en tradition på Chesskid och att vi kan organisera såna här evenemang varje år.

Anastasija Sorokina som också är ordförande i världsschackförbundets damkommitté brinner för barnschacket.

– Det är så oerhört inspirerande att se dem spela och utvecklas. Schack är ett mycket bra verktyg för barn – inte bara för studier, utan även för kommunikation och problemlösningsförmåga. Schacket tränar upp så många nödvändiga förmågor som är avgörande i den moderna världen, säger hon.

Under EM i blixt och snabbschack i Katowice i helgen var Anastasija Sorokina med och arrangerade ett event som riktade sig till schacktjejer: “All for chess & chess for all”.

– Det var en fantastisk upplevelse för mig och säkert för alla andra deltagare också, säger Anastasija Sorokina.

“All for chess & chess for all” var ett event i FIDE:s damkommittés regi. Och den 5 januari kommer damkommittén (WOM) ha sitt första möte som sker i Stockholm i samband med Rilton Cup.

Här kan du läsa mer om WOM-eventet i Stockholm den 5 januari.

Anastasija Sorokina som är ordförande för WOM berättar om målet och syftet med arbetet kring damschack:

– Vårt huvudmål 2023 blir att involvera fler tjejer i schacket, behålla kvinnliga proffsspelare inom sporten och hitta vägar som gör att tjejer inte slutar för tidigt i schackkarriären.

Mer om tävlingen Mer om WOM-eventet 5 jan