Joar Östlund toppar 17-årsklassen

Publicerad 28 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Joar Östlund. Foto: Lars OA Hedlund

Flera svenskar har chans på medalj när Nordiska mästerskapet för skolungdomar avslutas i Helsingborg med de två sista ronderna.

En av de blågula spelarna ligger på en guldplats, och det är CM Joar Östlund, Wasa SK, i 17-årsklassen. Men det är jämnt så det förslår. Tre spelare har 3 poäng: Joar Östlund, Sverige, Saad Elmi, Norge, och FM Casper Liu, Danmark. Svenskens försprång är bara en halv kvalitetspoäng.

Joar Östlund tog en viktig seger mot Casper Liu i tredje ronden på lördagen:

Sol Andersson. Foto: Lars OA Hedlund

I den yngsta klassen (U11) skrällde Sol Andersson, Örgryte SK, mot danske förhandsfavoriten August Jalving som har nästan 550 poäng mer i rating. Den stora ratingskillnaden till trots gick Sol Andersson fram till partivinst på lördagen. Inför söndagens två avslutande ronder ligger Sol Andersson på bronsplats.

Ett hopp till äldsta åraklassen (U20) berättar att det finns en svensk på andraplats, nämligen Sol Anderssons klubbkamrat Gustav Törngren. Örgrytespelaren förlorade den tidiga finalen mot Vignir Vatnar Stefansson på lördagsmorgonen, men studsade snabbt tillbaka i rond 4 mot landsmannen Victor Muntean:

FM Edvin Trost (2370), Rockaden Stockholm, kämpade upp sig till bronsplats i 15-årsklassen under lördagen. Detta efter segern i rond 4 mot norrmannen Sergey Eliseev (2014).

Trost är nu en poäng bakom ledarduon Sverre Lye, Norge, och Ingvar Wu Skarphedinsson. Ska han lyckas hinna ikapp? Redan på söndagsmorgonen får han chansen i rond 5. Då möter han Skarphedinsson.

I 13-årsklassen är Oscar Morell, Lunds ASK, och Matija Sakic, Rockaden Stockholm, på femte respektive sjätte plats. Båda har tagit 2 poäng, och är 1,5 poäng efter ledaren Niklas Jaakola, Finland.

Live & resultat