Milton Pantzar tog silver i ungdoms-EM

Publicerad 21 oktober, 2021 av Ingemar Falk

Svensk framgång i ungdoms-EM genom Milton Pantzar. Foto: Lars OA Hedlund

Milton Pantzar blev på torsdagskvällen Sveriges första medaljör på tio år i ungdoms-EM i schack när han säkrade silvret i 20-årsklassen

En stor framgång för Milton Pantzar och för Sveriges Schackförbunds juniorsatsning.

Och oj, vad nära det var att det gick hela vägen till guld. Lägg därtill att Hampus Sörensen i 18-årsklassen bara var en ynka halvpoäng i särskiljning från att ta bronset. Då hade det blivit total medaljyra på Stockholms Schacksalonger.

– Just nu känns det som att jag förlorat guldet, säger Milton Pantzar men tillägger också:

– Fast hade du frågat mig innan tävlingen började så hade jag självklart varit väldigt nöjd med medalj. Jag rankar nog det här högst av alla turneringar jag spelat.

Då båda de ryska konkurrenterna Volodar Murzin och Tagir Saremgarjev vann gällde bara en sak för Milton Pantzar – att vinna sitt parti mot Kanan Garayez, Azerbajdzjan, i sista ronden.

Vid två faser i partiet hade Milton Pantzar sin motståndare mot ringhörnan. Först efter taktiska 27. Txe7 sedan med 42.Sf3 när Garayev tidigare lyckats utjämna kring drag 30.

Sista chansen att slå spiken i kistan kom i det 45:e draget. Om Milton Pantzar hade spelat 45.Sg5 i stället för 45.Dd4 hade det mycket väl kunnat bli svensk seger.

– Efter 47.g3 hade jag tyvärr missat hans svar Txe5. Jag var lite i tidspress då också, säger Milton Pantzar.

Milton Pantzar berättar att han hela tiden hade koll på ryssarnas partier och visste vad som gällde.

Det var väldigt tajt mellan er tre, hur var uppladdningen inför sista ronden. Det gick bra att sova?
– Jadå, det var inga problem med sömnen. Jag visste att det nog skulle vara partivinst som gällde för mig. Jag var fokuserad på det.

Den initiala besvikelsen börjar lägga sig något längre in i intervjun.

– Som sagt. Hade du frågat mig före ungdoms-EM hade jag varit jättenöjd med silver. Jag tänkte inte alls på att vinna en medalj före turneringen, säger Milton Pantzar och ler lite grann.

Ja, visst ska han allt kunna känna stolthet för medaljen. Det händer inte ofta att svenska spelare står på prispallen i ett internationellt ungdomsmästerskap.

Nu sällar sig Milton Pantzar till skaran av spelare som bland andra stormästarna Ralf Åkesson, Ferdinand Hellers och Nils Grandelius.

Milton Pantzar vill också tacka för stödet han känt från svenska schackfans.

– Speciellt efter onsdagen då jag tog ledningen har jag fått jättemånga lyckönskningar. Det har varit jättekul. Jag vill tacka alla för stödet.

Slutställning, ungdoms-EM, 20 år

PlSpelareLandEloPo
1IM Murzin VolodarRUS25137,0
2IM Pantzar MiltonSWE24137,0
3IM Salemgareev TagirRUS24897,0
4IM Dudin GlebRUS24386,0
5FM Stoleriu GeorgeROU23735,5
6Bruaset EivindNOR22005,0
7IM Garayev KananAZE23395,0
8Kirilmaz EmreTUR21474,5
9FM Ben Ari YannayISR24164,5
10IM Rozen EytanISR23864,5
21CM Crevatin LeoSWE22752,0

Fotnot: Europeiska schackförbundet kommer på fredagen scanna igenom alla partier i mästerskapet enligt fair play-reglerna och därefter kommer resultaten bli officiella. En prisceremoni kommer att sändas på Youtube på lördag kväll klockan 18.00. Schack.se kommer att meddela er videolänken där den presenteras.