Emilia Horn inför schacklägret: “Det gör Sports Heart speciellt”

Publicerad 27 april, 2021 av Ingemar Falk

Det populära sommarlägret för barn och ungdomar Sports Heart är tillbaka 1–6 augusti. Sports Heart arrangeras i år i Tumba och här kan du läsa inbjudan och anmäla dig.

I Sports Heart samlas lägerdeltagare från flera olika sporter på samma plats och här sker många möten mellan olika idrotter och ungdomarna får nya vänner.

Schack är en av sporterna som är med i Sports Heart och den som håller i trådarna är Emilia Horn. Hon är mentor för schacket på Sports Heart, vilket innebär att hon ansvarar för hela schacklägret, med schemaläggning, rekrytering av tränare cetera.

Hur många år har du varit involverad i Sports Heart?
– Det här är fjärde året som schacket är med på Sports Heart, och jag har varit med ända från start, svarar Emilia Horn.

På ett av Sports Heart-lägren visade sig förra friidrottsstjärnan Malin Ewerlöf vara en schackentusiast, och utmanade stormästaren Pontus Carlsson. Foto: Emilia Horn

Vad är det som gör Sports Heart extra roligt – för barn/ungdomar i allmänhet och unga schackspelare i synnerhet?
– Det som är så speciellt med Sports Heart är att det är så många sporter med på ett och samma ställe. Eftersom huvudfokuset på lägret är att alla ska ha kul så blir det en väldigt trevlig stämning, även mellan deltagare från olika sporter. Schack är ju en väldigt social sport, så vi är i högsta grad med och skapar den gemytliga stämningen – sätter vi fram schackbräden så kommer det direkt fram barn från andra sporter och börjar spela. Schackspelarna får å sin sida prova på andra sporter på kvällarna, säger Emilia Horn och fortsätter:

Spelar med stormästare

– Vi försöker att ha så stor variation som möjligt på schacklägret. Förutom bra schackträning (som är det viktigaste), så har vi ända från första lägret även haft stafettschack (lagschack på löparbanor), chocktävling, och simultan mot en stormästare. Förra året hade vi två blixtturneringar där alla Sports Camp-deltagarna (det vill säga de som övernattar) deltog tillsammans med stormästaren och övriga tränare. Det var väldigt uppskattat, så det kommer vi att ha även i år.

Sverigeettan Nils Grandelius var med på Sports Heart i fjol – och schackstormästaren är tillbaka i år.

– Vinner man mot Nils Grandelius då så får man en medalj som visar att man är Sports Hearts Stormästarskräck. Den medaljen var väldigt åtråvärd förra året!

Nils Grandelius väntar på att bli utmanad av lägerdeltagarna. Foto: Lars OA Hedlund

Görs coronasäkert

Med tanke på det osäkra läget med coronapandemin, kommer många aktiviteter förläggas utomhus?
– Förra årets upplaga av Sports Heart var väldigt speciell eftersom vi var mitt uppe i en pandemi. Ledningen hade kontinuerlig kontakt med Folkhälsomyndigheten för att säkerställa ett coronasäkert läger. Förutom självklarheter som att använda handsprit och hålla avstånd, så blev alla deltagare och ledare skannade med termometer flera gånger varje dag, och om någon visade minsta symptom så blev den hemskickad direkt. Detta hade effekt, eftersom inte ett enda fall av Covid-19 kunde konstateras under eller efter lägret. Självklart kommer även årets läger att behandlas på samma sätt.

Samtidigt vill Emilia Horn lyfta fram att ha fler utomhusaktiviteter kring schacket blev ett lyckat grepp.

– Schacket har ända från start haft många aktiviteter utomhus, men förra året var vi ute extra mycket. Till exempel flyttade vi ut båda blixtturneringarna och simultanen. Förutom att det blev mera smittsäkert, så blev det även mycket trevligare – man kunde njuta av det fina sommarvädret samtidigt som man spelade schack. Bättre kan det inte bli!

Ser fram emot isdisco

Vad tror du blir årets roligaste programpunkt för de som går på årets schackkurs i Sports Heart?
– Det är svårt att välja – vår ambition är att deltagarna har roligt hela tiden! Eftersom en stor del av den vanliga schackverksamheten har varit inställd sedan ett år tillbaka så tror jag att många av barnen ser fram emot möjligheten att både umgås och spela mot andra schackspelare ”på riktigt”. Det var av den anledningen vi förra året la in extra mycket tävlingar, vilket vi även kommer att ha i år. Av aktiviteterna utanför schacket så ser jag personligen mest fram emot det utlovade kvällsdiscot på is. Nu när vi flyttat till Tumba så är vi nära hockeyn, vilket innebär att vi kommer att ha tillgång till ishallarna varje kväll. Förutom isdisco, så blir det även spontan-ishockey och prova-på-konståkning.