Ledaren Emilia Horn om arbetet och glädjen med schackläger: “Jobbade 17 timmar om dygnet”

Publicerad 9 augusti, 2020 av Ingemar Falk

“Vi vill också vara med!” Barn från andra sporter under lägret Sports heart tittar nyfiket på när Nils Grandelius spelar simultan mot de 29 deltagarna i schack. Bilden är från Emilia Horns (t v) Facebook. Hon var en av ledarna på lägret och berättar om den innehållsrika veckan. Foto: Lars OA Hedlund och Privat

Sommartid innebär schackläger, och ledare, klubbar och förbund arbetar hårt för att arrangera dem och sprida schacket bland barn och ungdomar runt om i Sverige. En riktig schackgärning!

För att få en inblick i lägerlivet har schack.se varit i kontakt med Emilia Horn, en av schackledarna för Sports heart som avslutades på fredagen.

Under helgen vilar hon ut, och undra på det:

– Jag jobbade cirka 17 timmar om dygnet från det att lägret startade, så just nu är jag trött…, säger Emilia Horn.

Varje dag på Sports heart började med en rivstart.

– Då var det stafettschack på löparbanorna, berättar Emilia Horn och fortsätter:

Att springa och göra schackdrag mellan stafettväxlingar var en intensiv start på dagen. Foto: Emilia Horns Facebook.

– Leo Crevatin och Baldur Teodor Peterson hade flera kvällar mycket uppskattade träningar/spel med andra sporter. Det var alltså nyfikna deltagare i andra sporter som kom förbi för att spela schack och togs emot av Leo och Baldur.

– Vi fick till och med sätta in extra kvällspass. Barnen som gick i dansgruppen gjorde om hela sitt schema för att få möjlighet att kunna spela schack!

Så visst finns det bevis för att vårens och sommarens schackboom gett eko.

I och med coronapandemin hade Sports heart en rutin för att stoppa eventuell smittspridning:

– Alla deltagare och ledare blev varje morgon, och ofta även mitt på dagen, scannade med termometer för att upptäcka om någon hade förhöjd kroppstemperatur, säger Emilia Horn.

– Minsta sjukdomssymptom och man blev hemskickad. Vi hade även extra många av våra aktiviteter utomhus: blixtturneringarna, simultanen – och allt kvällsschack.

Att ha schackaktiviteter utomhus blev ett lyckat drag med oväntade följder. För nu syntes schacket på ett helt annat sätt i Sports heart som samlar hundratals barn och ungdomar i 16 sporter. En av de intresserade var förra storlöparen Malin Ewerlöf som hade friidrottsgruppen.

Emilia Horn berättar:

– Att vi spelade schack utomhus blev väldigt uppskattat av deltagare från andra sporter, som gärna stannade till för att titta på. Malin Ewerlöf, som är ett stort fan av schack kom precis som tidigare år förbi flera gånger för att vara publik. Även det stora uteschackspelet var väldigt populärt; där det spelades schack från morgon till kväll av barn från andra sporter.

– Flera blev besvikna när vi hade tagit en del av pjäserna för att dekorera simultanen med Nils Grandelius…

Så här såg lägerveckan ut under Sports heart – dag för dag.

Måndag: Blixtturnering med de övernattande barnen, ledarna och Grandelius utomhus. Grandelius vann tävlingen, men förlorade ett parti: mot schacktränare Joel Sjöstrand, som fick en medalj med inskriptionen “Sports Heart Stormästarskräck”. Tvåa blev Axel Falkevall, trea Stefan Bryntze (schacktränare).

Tisdag: Simultan med Nils Grandelius mot alla 29 schackbarnen. Betänketiden var 55 min/spelare (även Grandelius!). Axel Falkevall och Vidar Grahn vann, Alva Ling Tran och Douglas Kärde spelade remi (fick stormästarskräck-medaljer).

Onsdag: Likadan blixtturnering som på måndagen, men denna gång med Erik Blomqvist. Stormästaren förlorade bara mot Falkevall. Falkevall vann även turneringen. tvåa Blomqvist och trea Baldur Teodor Pettersson (schacktränare). Högklassiga blixtturneringar alltså.

Torsdag: Alla som ville fick bada, medan Joydev Saha kom förbi och gav en mycket uppskattad träning för de barn som var kvar.

Här var det badschack. Foto: Emilia Horns Facebook

Fredag: Enligt tradition var det turneringar indelat efter ålder med avslutande prisutdelningar och utdelande av diplom. Bästa gruppen startade sin interna turnering redan i tisdags, så de fick träning hela förmiddagen av ErikBlomqvist.

– Det var extra många turneringar i år, då de flesta deltagare på grund av pågående pandemi inte spelat en tävling på flera månader. 29 deltagare, alltifrån nybörjare till spelare som är i toppen av sin åldersklass i Sverige (7 deltagare kom topp 3 i sin åldersklass i Skol-SM förra året) deltog, säger Emilia Horn och påpekar också glatt:

– Flera av de klubblösa spelarna har fått blodad tand och planerar att börja i en riktig schackklubb!