Nils Grandelius föll – men får en ny finalchans mot Andrejkin

Publicerad 14 maj, 2024 av Ingemar Falk

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius föll i finalen mot 2700-spelaren Dmitrij Andrejkin, men får chansen till revansch på tisdagskvällen i Champions chess tour, division III.

Svensken vann nämligen återkvalet mot Karthikeyan Murali (2610) och är klar för den stora finalen – Grand final. Motståndaren blir Andrejkin igen, och stora prispengar står spel: vinnaren tar hem 78 000 kronor, tvåan får 62 000 kronor.

Nils Grandelius och Dmitrij Andrejkin spelade tuffa finalpartier på måndagen, men där Andrejkin lyckades utnyttja Grandelius misstag. Framför allt var Andrejkin riktigt illa ute i andra partiet. På tisdagen gäller det för svensken att vända på steken.

I det första partiet hade Nils Grandelius remin helt inom räckhåll. Det blev fel först i 78:e draget. I stället för 78… Ta3 hade 78… Tg3 eller 78… Kg6 gett remispel, enligt datorn.

I det andra partiet hade Nils Grandelius spelat sig fram till en vinstställning, men gick inte för kombinationen som hade gett damslutspel med två merbönder efter 45.Txf5 Dxf5 46.Te7 Kxe7 47.Dxg7 Kd8 48.Dxh6.

Minnesgoda kanske minns att Dmitrij Andrejkin var i Sverige 2016 och vann Hasselbacken Chess Open. Här vid prisutdelningen. Fr v Ted Gemzell, Stefan Lindh, Dmitrij Andrejkin och skribenten själv. Foto: Lars OA Hedlund
18.30: Följ live