Amerikanarnas dag i Toronto efter en tuff rond

Publicerad 16 april, 2024 av Ingemar Falk

Vilken kamp! Hikaru Nakamura tar på sig segerkavajen medan Nijat Abasov som nyss gett upp hukar sig över brädet och deppar. Foto: Michal Walusza/FIDE

Båda USA-hoppen Hikaru Nakamura och Fabiano Caruana är med i racet om segern i Kandidatturneringen igen.

Detta sedan deras vinster Nijat Abasov respektive Alireza Firouzja i två tuffa partier som varade en bit efter tidskontrollerna.

Nijat Abasov testade ryskt parti mot Hikaru Nakamura som dock styrde över det till avbytesvarianten i Franskt med manövern 5.d3 och 6.d4.

Nakamura kom klart bättre i öppningen men missade de avgörande dragen i mittspelet. När Abasov kom tillbaka med starkt motspel hittade Nakamura 37.Le5 och var åter på segerspåret. Efter det släppte inte amerikanen greppet.

Fabiano Caruana rättar till glasögonen efter att ha sett allt i slutspelet mot Alireza Firouzja. Foto: Maria Emelianova/Michal Walusza/FIDE

Firouzjas pappa hotade att tillkalla polis

För Fabiano Caruana gällde det mötet mot Alireza Firouzja som före tionde ronden skapat rubriker genom sitt utfall mot domare och arrangörer när han blivit tillsagd att han klampade för mycket med skorna inne i spellokalen.

Det blev bråk även denna rond, nu med Alirezas pappa Hamidreza i huvudrollen. Han hade missat regeln att FIDE inte tillåter nära sekundanter och anhöriga på publikplats mer än 15 minuter.

Hamidreza krävde att han skulle kunna få se sin son spela när han ville, och hotade att tillkalla polis om han blev stoppad.

Någon polis kom aldrig. Hamidreza fördes bort och utanför spellokalen sa han i en intervju med CHess.com att sonen Alireza sagt att han inte vill spela schack mer. Vi får se hur allt slutar.

Vid brädet hade Alireza Firouzja sina egna bekymmer. Han hamnade i våldsam tidsnöd och behövde göra fyra drag de sista 20 sekunderna före tidskontrollen. Det är extra tufft när ingen tilläggstid ges före drag 40.

Firouzja klarade tidskontrollen – och så gjorde han typiskt nog en miss i 41:a draget. Fabiano Caruana utnyttjade läget och förde partiet till vinst.

Caruana delar därmed tredjeplatsen med sin amerikanske landsman Hikaru Nakamura.

Praggnanandhaa ska heller inte räknas bort. Han står också på 5,5 poäng, och är liksom Caruana och Nakamura bara en halv poäng efter ledarna Gukesh och Nepo.

Teorietiskt sett finns det en sjätte spelare med chans att vinna: Vidit Gujrathi som står på 5 poäng.

Raj Viswanatyhan fick göra det första draget i partiet mellan indierna Praggnanandhaa och Gujrathi. Raj viswanathan är finanschef på Scotiabank som har tillgångar på 60 miljarder dollar. Foto: Maria Emelianova/Michal Walusza/FIDE

Bara fyra ronder återstår nu. Tisdagen är vilodag och dramat fortsätter på onsdag.

Ställningen efter 10 ronder

PlSpelare12345678Po
1🇮🇳 Gukesh*½½½½½1016
2🏳️ Nepomn.½½*½½½1½½6
3🇮🇳 Pragg.½*½½½½1
4🇺🇸 Nakamura½½½*½1001½1
5🇺🇸 Caruana½½½½0*½½1
6🇮🇳 Gujrathi½0011½*1½5
7🇫🇷 Firouzja1½½0½00*½
8🇦🇿 Abasov0½½0½0½½*3
Spelarna möter varandra två gånger. Totalt 14 ronder. Vinnaren får spela VM-match mot världsmästaren Ding Liren.
Nagalakshmi, mamma till Kandidatspelarna Praggnanandhaa och Vaishali, tittar ned på spelarna från balkongen där åskådarna befinner sig. FIDE:s organisationsteam har beslutat att sekundanter och familjemedlemmar bara får finnas på publikplats den första kvarten i partierna, allt för att undvika eventuellt fusk. Det är bra att man tänker på säkerheten, men det medför också att schack snart inte är en publiksport. Åskådarna kommer i stället flockas framför sina telefoner och följa tv-sändningarna där. Foto: Maria Emelianova/Michal Walusza/FIDE

Onsdagens omgång

VitvsSvart
R PraggnanandhaaHikaru Nakamura
Vidit GujrathiIan Nepomnjasjtjij
Gukesh DFabiano Caruana
Alireza FirouzjaNijat Abasov

Lei Tingjie har fått upp farten

Lei Tingjie (t h) besegrade Aleksandra Gorjatjkina och är nu med och aspirerar om segern. Hon har tagit 4,5 poäng på de fem senaste ronderna. Foto: Maria Emelianova/Michal Walusza/FIDE

Kina dominerar damschacket just nu. Kinesiskan Ju Wenjun är världsmästare och ser ut att få möta en spelare från Kina i kommande VM-match. Kinesiskorna Lei Tingjie och Tan Zhongyi är nämligen i en klass för sig här i damernas Kandidatturnering i Toronto.

TAn Zhongyi startade bäst, men den som har bäst form just nu är Lei Tingjie som efter en darrig start tagit 4,5 poäng på de fem senaste ronderna.

På måndagskvällen besegrade hon ryska utmanaren Aleksandra Gorjatjkina:

Med fyra ronder kvar har Tan Zhongyi och Lei Tingjie en stabil ledning och är en poäng före jagande ryskorna Aleksandra Gorjatjkina och Katerina Lagno.

Ställningen efter 10 ronder

PlSpelare12345678Po
1🇨🇳 Tingjie*01½1½1½½½1
2🇨🇳 Zhongyi10*½½½½½111
3🏳️ Gorjatjkina½0½*½½½1½
4🏳️ Lagno½½½½*½½½½½1
5🇮🇳 Koneru0½½½½½*0½½1
6🇧🇬 Salimova½½½0½1*½½004
7🇺🇦 Muzytjuk½0½½½½½*½4
8🇮🇳 Vaishali000½0½011½
Spelarna möter varandra två gånger. Totalt 14 ronder. Vinnaren får spela VM-match mot damvärldsmästaren Ju Wenjun.
Tan Zhongyi delar ledningen. Foto: Maria Emelianova/Michal Walusza/FIDE

Onsdagens omgång

VitvsSvart
Tan ZhongyiKateryna Lagno
Koneru HumpyNurgyul Salimova
R VaishaliAleksandra Gorjatjkina
Lei TingjieAnna Muzychuk

Stjärnorna & fansen

Kandidatspelarna bjuder på sig själva när fansen vill ha deras autografer och ta bilder. Här är Ian Nepomnjasjtjij …
… Praggnanandhaa, och …
… Hikaru Nakamura. foto (alla bilder): Foto: Maria Emelianova/Michal Walusza/FIDE
Live, onsdag kl 20.30: Damklassen Öppna klassen