Kandidatturneringen i Toronto i fara – spelare släpps inte in i landet

Publicerad 2 mars, 2024 av Ingemar Falk

Kandidatturneringen kanske inte blir av i Toronto i april. Foto: FIDE

Världsschackförbundet FIDE ger Kanada en veckas tidsfrist att lösa visa-problemen för spelarna från Indien och Ryssland – annars blir det ingen Kandidatturnering i Toronto i april.

I en uppmärksammad vädjan på X har FIDE gått ut och bett Kanada att genast ge visa till de spelare som fortfarande inte fått godkännande efter flera månaders beredning.

FIDE:s öppna brev till Kanada. Foto: FIDE:s X-konto

De som berörs är:

 • Öppna klassen:
  R Praggnanandhaa, Indien.
  Vidit Gujrathi, Indien.
  D Gukesh, Indien.
  Ian Nepomnjasjtjij, Ryssland.
 • Damklassen:
  Katerina Lagno, Ryssland.
  Alexandra Gorjatjkina, Ryssland.
  R Vaishali, Indien.
  Humpy Koneru, Indien.

Totalt åtta av de sexton spelarna alltså, halva startfältet.

Med entouraget som följer med handlar det om totalt 40 personer som ännu inte fått visa, säger Kanadas schackordförande Vladimir Drkulec till Toronto Star.

I väntan på svar från Kanadas regering spekuleras det nu varför så många stoppas från att resa in i landet.

Helt klart är ryssarnas problem att Kanada liksom de allra flesta länderna har sanktioner mot Ryssland som startade invasionskriget i Ukraina. En krigshandling som fördömts av en hel värld. FIDE är en av få idrottsorganisationer som tillåter ryskt deltagande i sina tävlingar – och än en gång har det visat sig vara en problematisk hållning.

För indiernas del kan det röra sig den diplomatiska krisen som startade mellan Kanada och Indien efter ett mord i somras. Kanadas premiärminister Justin Trudeau anklagade då Indien för att maskerade indiska agenter skulle ha mördat kanadensiska medborgaren med indiskt ursprung – Hardeep Singh Nijjar i Surrey, British Columbia. Något som kraftfullt förnekats av Indien, och allt sedan dess har länderna legat i konflikt med varandra.

Vad händer då om spelarna inte släpps in i Kanada? Då har FIDE en reservplan – nämligen att flytta hela eventet till Spanien.