St Louis chess club portar Hans Niemann

Publicerad 2 februari, 2024 av Ingemar Falk

Hans Niemann. Foto: Lars OA Hedlund

St Louis chess club vill inte ha något att göra med den skandalomsusade stormästaren Hans Niemann 2024.

I St Louis chess clubs officiella uttalande som publicerade på X på fredagskvällen förklaras det varför Hans Niemann inte kommer att bjudas in till tävlingar i klubbens lokaler detta år:

”Beslutet fattades baserat på att GM Hans Niemann visat olämpligt beteende, vilket inkluderar skadegörelse av privat egendom, oförskämda kommentarer och en ovillig attityd som resulterade i att kontraktsenliga åtaganden inte uppfylldes.”

Det förklaras inte när detta ska ha skett, men Hans Niemann spelade senast i St Louis under amerikanska mästerskapet i oktober 2023. Uttalandet berättar inte heller på vilket sätt Hans Niemann ska ha förstört privat egendom.

I ett videosvar som Hans Niemann publicerade på fredagsnatten kom förklaringen. Han erkände att han förstört saker på hotellrummet under amerikanska mästerskapet i St Louis i höstas. Saker han hade haft sönder var fjärrkontrollen till TV:n, en lampa, strykbrädan (!) och glasskyddet till en tavla.

Hans Niemann i sitt videosvar på X. Foto: Lars OA Hedlund

Det är brukligt att arrangörer – i det här fallet St Louis chess club – betalar stormästarnas hotellrum så det som hände blev också ett problem för organisationsstaben att hantera mitt under turneringen. Något som skulle kunna förklara St Louis chess clubs beslut att porta Hans Niemann under 2024 även om han ursäktat sig för det inträffade.

Det var övrigt just på St Louis chess club som hela fuskskandalen startade i september 2022 när han överraskande besegrade världsettan Magnus Carlsen.

Läs uttalandet