Mecenaten till Carlsens turnering kan förändra schackvärlden

Publicerad 16 februari, 2024 av Ingemar Falk

Världsettan i schack Magnus Carlsen tillsammans med Jan Henric Buettner som stod värd för lyxiga Freestyle Chess-turneringen Foto: Maria Emelianova

Världsettan Magnus Carlsen vann Freestyle Chess på fredagen efter finalseger mot Fabiano Caruana.

Men den största nyheten den här dagen står till höger om Magnus Carlsen på bilden: Jan Henric Buettner.

Mångmiljonärens inträde kan förändra schackvärlden.

Freestyle Chess avgjordes i schackvarianten Fischer Random där pjäsernas placering lottas före start. Med en gång kastas 500 år öppningsteori överbord och spelarna får tänka från drag ett. Skulle Fischer Random till slut slå igenom totalt blir hela industrin med spelöppningsböcker en penningmässig öken. Kanske är det just därför man sett kända Chessable-författare som Christof Sielecki dissa turneringen på sociala medier… 

Hur som helst. Fischer Random – eller Freestyle Chess som varianten tydligen också kallas numera – älskas av Carlsen som ledsnat på att ständigt dra fram 20 teoridrag i varje parti. Fischer Random älskas också av Buettner.

Weissenhaus – en lyxig schackarena för världseliten som var på plats. Foto: weissenhaus.se

När de träffades under Qatars öppna turnering i höstas uppstod en vänskap som resulterade i Freestyle Chess-turneringen som spelades på Buettners lyxspa Weissenhaus.

IT-entreprenören Buettner som i slutet på 1990-talet byggde upp sina rikedomar i mobilens och internets begynnelse köpte Weissenhaus för 70 miljoner kronor och renoverade det för ytterligare 100 miljoner kronor.

I tider när FIDE länge vänt sig österut både i sponsorjakt och turneringar – senast i blixt-VM i Uzbekistan – kliver Buettner plötsligt in som en stark aktör från forna Västeuropa.

Turneringen i Weissenhaus kan bli startskottet för en världsomfattande Freestyle chess-tour nästa år. Foto: Lennart Ootes/FreestyleChess

Om hans planer förverkligas kan vi snart se en världsturné med Fischer Random-turneringar – och VM-matcher i både klassiskt schack och Fischer Random som spelas på hans Weissenhaus vid Östersjöns strand – bara en kort båtresa från Sverige. Lokalerna är i alla fall förberedda med tv-studio och allt.

Vem hade kunnat ana detta för bara några veckor sedan? Att Östersjöområdet skulle kunna bli elitschackets nya Mecka?

Weissenhaus – en kanske blivande VM-arena för schack – ligger på ett behändigt avstånd från Malmö. Foto: Google maps

Buettner ansluter sig till en kär tradition inom världsschacket. Schacket saknar som brukligt storsponsorer. Det är fortsatt mecenater à la Buettner som till stor del håller ekonomin uppe för elitschacket. Minns bara hur den brittiske bankmannen James D Slater räddade VM-matchen mellan Bobby Fischer och Boris Spasskij 1972 genom att gå in och garantera prispengar.

I sin nya mecenat-roll kan Buettner vara med och förändra schackvärlden. Är det till hans lyxspa som världens schackmedia och publik kommer att bege sig till för att följa kommande VM-matcher? Och det bara några timmars resa från Malmö…

Tyska Chessbase gjorde en intervju med Jan Henric Buettner. Här kan du se den.