Polske schackstjärnans markering mot Putinvänlige ryssen

Publicerad 3 januari, 2024 av Ingemar Falk

Inget handslag. Duda (t v) visar sin protest mot att ryssen Khismatullin – som stödjer Rysslands invasionskrig i Ukraina – tilläts vara med i FIDE:s VM i blixt- och snabbschack. Foto: Chess 24

Världsschackförbundet FIDE tillåter ryska och belarusiska spelare att vara med i sina turneringar så länge de spelar under neutral flagg.

Många ryska stormästare har protesterat mot invasionskriget i Ukraina, och har skrivit ett öppet brev med krav om att de ryska trupperna ska lämna Ukraina.

Det har emellertid inte hindrat Putinvänliga schackspelare att vara med i FIDE-tävlingar. Senast såg vi det i VM i blixt och snabbschack. Rysslands stormästare Denis Khismatullin som liksom Sergej Karjakin öppet stödjer Vladimir Putins invasionskrig i Ukraina deltog i världsmästerskapen i Uzbekistan i mellandagarna.

Polens världsstjärna Jan-Krzysztof Duda visade med eftertryck sitt missnöje att FIDE tillät Khismatullin vara med i VM.

Dudas och Khismatullins parti slutade med remi. Foto: Chess 24

När de skulle mötas i den första ronden i snabbschacks-VM vägrade han att ta ryssen i hand.

En markering som just nu får stor uppmärksamhet i flera medier runtom i världen.

Sveriges Schackförbund fortsätter att visa sin solidaritet med det ukrainska folket. Till er ukrainare – ni ska veta att hjälpen och stödet från svenskt schack kommer att fortsätta outröttligt ända till dess att freden nås.