Kvalet till Kandidatturneringen görs om till nästa gång

Publicerad 30 januari, 2024 av Ingemar Falk

Vem minns inte ratingracet i december när Alireza Firouzja (t v) tog sig förbi Wesley So och erövrade den sista kvalplatsen till vårens Kandidatturnering i Toronto? Till nästa Kandidatturnering ändras emellertid reglerna, och vi kommer inte att få se samma intensiva jakt på elopoäng precis före deadline. Foto: Lennart Ootes/Grand chess tour

Med två månader till Kandidatturneringen i Toronto har världsschackförbundet FIDE redan satt upp reglerna för nästa gång det blir dags 2026.

Flera ändringar görs i själva kvalet till de åtta platserna.

  • 1) Förloraren i VM-matchen får ingen gratisplats till Kandidatturneringen.
  • 2) Ratingplatsen går till den som har högst medelrating under en sexmånadersperiod. Ratingplatsen är reserverad för den högst rankade spelaren – i dag är det Magnus Carlsen. Om spelaren drar sig ur, ska kvalplatsen tilldelas den näst högst rankade spelaren. Om den näst högst rankade spelaren redan har kvalificerat sig, kommer kvalplatsen att flyttas till FIDE Grand circuit. FIDE tar därmed bort möjligheten som Alireza Firouzja effektivt utnyttjade tidigare i vintras när han sent i december spelade en öppen tävling för att öka elotalet med de sista poängen som gav honom en plats i Kandidatturneringen.
  • 3) FIDE Grand circuit delar ut två platser till Kandidatturneringen. Denna utökning innebär att det definitivt inte blir någon FIDE Grand Prix-serie i nästa VM-cykel. Det kan också tilläggas att förloraren i VM-matchen kommer att få bonuspoäng i FIDE Grand circuit som kompensation att friplatsen försvinner.

Så delas de åtta platserna ut till Kandidatturneringen 2026:

PlatserÅrTävling
32025Topp 3 i World cup
22025Topp 2 i FIDE Grand Swiss
12024Ettan i FIDE Grand circuit
12025Ettan i FIDE Grand circuit
1*Jan 2026Högst rating i en 6-månadersperiod
* Ratingplatsen är reserverad för den högst rankade spelaren – i dag är det Magnus Carlsen. Om spelaren drar sig ur, ska kvalplatsen tilldelas den näst högst rankade spelaren. Om den näst högst rankade spelaren redan har kvalificerat sig, kommer kvalplatsen att flyttas till FIDE Grand circuit 2025.