Hans Niemann fick rätt i ”glitch-gate” i VM

Publicerad 12 januari, 2024 av Ingemar Falk

Ögonblicket när Hans Niemann tittar tillbaka på tv-sändningen och upptäcker att hans resultat på 50 poäng plötsligt ändrats till 44 poäng. Chess.com hade råkat ut för en ”glitch” och Hans Niemann tilldömdes segern i sin match i VM-slutspelet. Men senare slogs Hans Niemann ut, och slutsegern gick till Ray Robson. Foto: Chess.com

Det händer alltid någonting kring amerikanen Hans Niemann. Ända sedan fuskanklagelserna mot honom efter en seger mot världsettan Magnus Carlsen i september 2022 har han omgivits av rubriker.

VM i problemlösning på fredagskvällen blev inget undantag.

Han förlorade slutspelsmatchen mot indiern Raunak Sadhwani – trodde man. I sin egen Twitchsändning kunde han bevisa att Chess.com som var spelplattform för VM i problemlösning hade råkat ut för en så kallad glitch – ett programvarufel som oavsiktligt kan uppträda i elektroniska system. I Niemanns fall var glitchen att hans poäng plötsligt sänkts från 50 till 44.

Efter protester och diverse palaver tilldömdes Niemann segern då han för chess.com kunde visa sin video att en glitch ägt rum.

Niemann gick vidare men föll sedan mot Pranav Anand och var ute ur VM-slutspelet.

Guldet gick i stället till Ray Robson. Amerikanen visade klassen hela vägen och tog sin femte (!) raka VM-titel i problemlösning.

Tv-sändningen av VM:et var underhållande och spännande. Kanske får vi någon gång se ett SM avgöras i ”puzzle rush” på Chess.com?

Ray Robson – femfaldig världsmästare i problemlösning i schack. Foto: Chess.com