Carlsens svarade på FIDE:s bildkupp – med ett Bröderna Marx-skämt

Publicerad 4 januari, 2024 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen kan sin Groucho Marx. Det fick han visa prov på när världsschackförbundet FIDE hade tagit med Magnus Carlsen på promobilden till Kandidatturneringen trots att norrmannen sedan länge tackat nej. Foto: FIDE och Wikipedia

”Thanks for the invite, I just don’t want to belong to any club that would have me as a member right now.”

Det blev världsettan Magnus Carlsens svar på världsschackförbundet FIDE:s promobild inför Kandidatturneringen i Toronto 3–25 april.

Carlsen fanns nämligen med bland de åtta spelarna i startfältet trots att han redan innan World Cup-segern i höstas sagt att han inte tänker delta i en Kandidatturnering. Det har sedan tidigare stått klart att hans plats kommer att ersättas av Nijat Abasov.

Carlsens svar på X är en direkt referens till en av Marxbröderna – Groucho Marx – som myntade begreppet när han via telegram tackade nej till att vara med i Friar’s club of Beverly Hills. Friar’s club som bildades 1947 var en sammanslutning av komiker som arbetade i Hollywood. Endast inbjudna medlemmar fick vara med.

Inkvalade till Kandidatturneringen, öppna klassen

KvalSpelareLand
Förloraren i VM-matchen 2023Ian Nepomnjasjtjij
Topp 3 i World cup*Nijat Abasov🇦🇿
Topp 3 i World cupFabiano Caruana🇺🇸
Topp 3 i World cupR Praggnanandhaa🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Vidit Gujrathi🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Hikaru Nakamura🇺🇸
Ettan i FIDE Circuit 2023D Gukesh🇮🇳
Högsta rating på elolistan i jan 2024Alireza Firouzja🇫🇷
*World Cup-segraren Magnus Carlsen har meddelat att han inte ställer upp i Kandidatturneringen. Nijat Abasov ersätter hans plats