Nepos och Dubovs ”hästdans” skapade VM-rabalder

Publicerad 29 december, 2023 av Ingemar Falk

”Hästdansen” mellan Daniil Dubov och Ian Nepomnjasjtjij är i full gång. Foto: Chessbase India

Många dömer ut ryssarna Ian ”Nepo” Nepomnjasjtjijs och Danill Dubovs farsartade remi i blixt-VM på fredagen.

De hoppade runt med sina hästar under tolv drag innan alla pjäser var tillbaka på startpositionen. Sedan enades de om remi.

De visste att partiet går att spela igenom i efterhand och var beredda på att få kritik. Men ingen av dem hade nog tänkt på att Chessbase Indias tv-kamera vid brädet också spelade in ljudet.

Enligt kommentarer till videon ska Nepo och Dubov ha diskuterat vad de tycker om arrangemanget, och att de pratat om att göra en hästdans för att göra ett ”statement” och att partiet skulle vara i tolv drag.

Schackprofilen och professorn i ryska språket, Atle Grønn, kunde senare i NRK:s tv-sändning berätta att spelarna började prata om Sergej Prokofjevs musikstycke ”Hästarnas dans” innan partiet drog igång.

Videon som du kan se här nedan kan ligga Nepo och Dubov i fatet när de ska försöka förklara för FIDE om partiet var uppgjort eller inte.

Medan schackvärlden diskuterade partiet hade arrangörerna fullt upp med att bestämma sig om spelarna skulle straffas eller inte.

Först kom denna rapport från chefsdomaren Ivan Syrovy:

Domarrapporten efter partiet.

Med den rapporten ändrades resultatet från ½–½ till 0–0. Men senare på fredagskvällen hade resultatet tagits bort helt då Fide ville avvakta spelarnas förklaringar.

Vid klockan 23 stod det åter 0–0 i resultatrutan på chess-results. Då hade FIDE:s kommitté avslagit Ian Nepomnjasjtjis protest mot domslutet och därmed blev beslutet att partiet Dubov–Nepomnjasjtjij slutar just 0–0.

Resultaten i rond 11.

Topp 10 efter första dagen

PlSpelareLandEloPo
1V Artemjev🇷🇺27999
2M Carlsen🇳🇴28879
3M Vachier-Lagrave🇫🇷27489
4N Sarin🇮🇳26899
5A Erigaisi🇮🇳27299
6A Riazantsev🇷🇺26219
7D Dubov🇷🇺2763
8S Sjugirov🇭🇺2569
9M A Tabatabaei🇮🇷2573
10V Murzin🇷🇺2591
10.00: Live, sista VM-dagen