Gukesh och Firouzja kan kliva upp på Kandidatplats på torsdagen

Publicerad 21 december, 2023 av Ingemar Falk

D Gukesh och Alireza Firouzja. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Denna torsdag kan bli dagen då Anish Giri och Wesley So tvingas släppa sina Kandidatplatser till D Gukesh och Alireza Firouzja.

Chennai Grand Masters avslutas med sjunde ronden klockan 09.15, och spelar indiern D Gukesh minst remi övertar han ledningen i FIDE Circuit före Anish Giri som då måste komma topp 3 i VM i snabbschack i mellandagarna för att återta förstaplatsen i FIDE Circuit.

En förstaplats i FIDE Circuit – som avslutas den 31 december – ger en plats i Kandidatturneringen som utser nästa VM-utmanare till världsmästaren Ding Liren.

Om D Gukesh spelar en snabb remi på torsdagen och lyckas ta ledningen i FIDE Circuit kan det bli med bitter eftersmak. Indiern D Gukesh möter nämligen sin landsman Pentala Harikrishna i sista ronden. Beroende på hur det partiet utvecklar sig kan det bli diskussion om Fair play-reglerna följts. Det blev olyckligt att två landsmän ska få mötas i ett så avgörande parti för en Kandidatplats.

Firouzja jagar femte vinsten

I Frankrike har Alireza Firouzja vunnit alla de fyra första partierna i ”Route to Candidate Matches 2023”. Ett event som blivit rejält kritiserat för att vara specialanpassat för Firouzja att samla de sista elopoängen för att ta en Kandidatplats via rating.

Spellokalen i Chartres. Alire Firouzja (t v) i sitt möte i första partiet mot Alexandre Dgebuadze. På torsdagen väntar Fedortjuk. Foto: Chartres TV/Blitzstream Twitch

Inför torsdagens parti klockan 14.00 mot Sergej Fedortjuk (2540) har Firouzja stadigt närmat sig ratingledaren Wesley So. Nu skiljer bara 0,7 poäng på liveratingen. Wesley So har 2757,4, Firouzja är uppe i 2756,7.

En vinst mot Fedortjuk innebär att Firouzja passerar Wesley So och därmed kniper den sista platsen till Kandidatturneringen.

Men Firouzja kan inte börja jubla redan i dag. Världsschackförbundet FIDE snabbutreder just nu ”Route to Candidate Matches 2023” – och visar den utredningen att tävlingen inte följer Fair play-regler kommer inga ratingpoäng att räknas.

Dessutom har Wesley Sos amerikanska schackförbund lämnat in en protest till FIDE med krav om att Firouzja inte ska få några ratingpoäng i ”Route to Candidate Matches 2023”.

Kandidatturneringen avgörs i Toronto. Foto: FIDE

Denna torsdag kan alltså bli dagen när vi får se två nya Kandidatspelare kvalificera sig, men också få uppleva startskottet för ett stort schackbråk som måhända sträcker sig långt in på nästa år.

Kandidatturneringen spelas i Toronto 3–25 april.

Inkvalade till Kandidatturneringen

KvalSpelareLand
Förloraren i VM-matchen 2023Ian Nepomnjasjtjij🇷🇺
Topp 3 i World cup*Nijat Abasov🇦🇿
Topp 3 i World cupFabiano Caruana🇺🇸
Topp 3 i World cupR Praggnanandhaa🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Vidit Gujrathi🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Hikaru Nakamura🇺🇸
Ettan i FIDE Circuit 2023**?
Högsta rating på elolistan i jan 2024***?
*En av semifinalisterna i World cup, Magnus Carlsen, har meddelat att han inte ställer upp i Kandidatturneringen. **Just nu leder Anish Giri. ***Just nu har Wesley So (2757) den platsen.
09.15: Live med D Gukesh 14.00: Live med Alireza Firouzja