Firouzja vann ratingracet – nu väntar Kandidatturneringen

Publicerad 30 december, 2023 av Ingemar Falk

Alireza Firouzja landade på 2764,4 i rating. Foto: Lennart Ootes/Grand chess tour

Fransmannen Alireza Firouzja gjorde det som krävdes. Han vann alla sju ronder i Rouens öppna turnering och steg upp till 2764,4 i elo.

Därmed tar han en plats i Kandidatturneringen som spelas i Toronto i vår. Vinnaren i Kandidatturneringen får sedan spela en VM-match mot världsmästaren Ding Liren.

Firouzjas försprång till utmanaren Wesley So är 7,0 elopoäng, och även om FIDE skulle stryka fransmannens ratingpoäng i tävlingen ”Route to Candidates Matches 2023” blir försprånget 1,4 poäng.

Deadline för ratingplatsen är FIDE:s officiella lista som publiceras den 1 januari 2024, och inget tyder på att Wesley So kommer att spela fler partier innan året är slut.

Vem tar allra sista platsen?

Med Firouzjas avgörande i Rouen återstår nu endast en kvalplats till Kandidatturneringen – nämligen den spelare som vinner FIDE Grand circuit 2023. Just nu toppar D Gukesh, Indien, efter segern i Chennai Grand masters strax före jul. Anish Giri, Nederländerna, kan gå förbi men måste då vinna blixt-VM som avgörs i dag, lördag.

Under VM-tävlingarna fångades Anish Giri på bild när han samtalade med FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj. De pratade om kvalet till Kandidatturneringen. Ett samtal som har återgetts på chess.com. Så här lät det:

Samtalet mellan FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovith och Anish Giri. Foto: Anastasia Korolkova/FIDE

Dvorkovitj: Lycka till!
Giri: Tack!
Dvorkovitj: Du har en chans.
Giri: Min bästa chans är att du stryker den indiska turneringen (Chennai grand masters). Du är mitt hopp! (skratt)
Dvorkovitj: Det finns mycket mindre anledning där… (än Firouzjas matcher i Chartres).
Giri: Men det var ju ändå inte 30 dagar… (anspelar på Chennai grand masters). Enligt de nya reglerna kunde du ju stryka den.
Dvorkovitj: Jo, men vi ändrar det inte retroaktivt, trots allt. Det är bara så att Firouzjas matcher registrerades som en schweizisk turnering och sedan… det var helt galet.
Giri: Ja, de ville vilseföra dig.
Dvorkovitj: Det var inte alls trevligt. De presenterade faktiskt Chartres först som en schweizerturnering och sedan som matcher med dubbelomgångar. Det var verkligen ett totalt förlöjligande! (skratt)

Inkvalade i Kandidatturneringen

KvalSpelareLand
Förloraren i VM-matchen 2023Ian Nepomnjasjtjij🇷🇺
Topp 3 i World cup*Nijat Abasov🇦🇿
Topp 3 i World cupFabiano Caruana🇺🇸
Topp 3 i World cupR Praggnanandhaa🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Vidit Gujrathi🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Hikaru Nakamura🇺🇸
Ettan i FIDE Circuit 2023**?
Högsta rating på elolistan i jan 2024Alireza Firouzja***🇫🇷
*En av semifinalisterna i World cup, Magnus Carlsen, har meddelat att han inte ställer upp i Kandidatturneringen. **Just nu leder D Gukesh. ***Just nu har Alireza Firouzja (2764) den platsen.

Vi avslutar med Firouzjas två sista partier i Rouen. Partier som gav honom de avgörande ratingpoängen som bär hela vägen till Toronto och Kandidatturneringen.