Firouzja spelar igen – och knappar in

Publicerad 27 december, 2023 av Ingemar Falk

Wesley So har fortfarande ett knappt försprång i Kandidatracet. Foto: Lennart Ootes/Grand chess tour

Alireza Firouzja hoppade av VM i snabbschack och blixt med kort varsel.

Nu kommer förklaringen.

Han gör ett sista försök att komma ikapp Wesley So, USA, i rating och därmed ta en Kandidatplats via högst rating innan året och kvaltiden är slut.

Vinterns långa följetong ser nu ut att nå sitt klimax i Rouen där den franske världssexan på inledningsdagen mötte en 1600- och en 1800-spelare i en öppen turnering som spelas över 7 ronder 26–29 december.

Med tisdagens två segrar har Alireza Firouzja klivit upp på 2756,9 poäng och är nu bara 0,5 poäng efter Wesley So, enligt 2700chess.com.

Bildbeviset som visar att Alireza Firouzja (inringad) är på plats i turneringen i Rouen. Gata Kamsky till höger hade måhända rest till Rouen för att tjäna in prispengar, men fick plötsligt inse att det inte skulle bli så lätt. Notera ocså att det inte är några livebräden så schackpubliken kan inte få se Firouzjas partier i direktsändning. Foto: Europe Echecs/X

Samtidigt är det febril aktivitet hos FIDE som på juldagen publicerade sin nya ståndpunkt. Av dokumentet framgår det att en turnering måste anmälas in till FIDE 30 dagar före tävlingsdatumen om en spelare över 2700 finns med i startfältet. Rouen är en årlig återkommande turnering, så där borde det inte vara något problem Men frågan är om FIDE nu i efterhand kommer att stryka Firouzjas elopoäng han tjänade i ”Route to Candidates Matches” som spelades i Chartres strax före jul? Det skulle betyda att Firouzja behöver samla 7 elopoäng i Rouen – det kan gå om han vinner alla sju partier.

Dokumentet innehåller emellertid paragrafen 0.2.3 som kan slå krokben för Firouzja. En turnering som lämnats in 30 dagar före tävlingsdatumen ska även godkännas av självaste presidenten. Frågan är om Rouen-arrangörerna haft den kontakten eller om de ens visste om att regeln fanns när tävlingen utannonserades.

Snurrigt värre, alltså.

Hur som helst behöver Alireza Firouzja gå förbi Wesley So på de fem sista ronderna i Rouen innan man kan spekulera i hur FIDE kommer att agera.

Kommer Firouzjas nya elopoäng strykas – och vad kommer det franska schackförbundet att säga då?

Och ska allt till slut bli en rättssak innan startfältet är klart till Kandidatturneringen som spelas i Toronto i vår, och där vinnaren får möta världsmästaren Ding Liren, Kina, i en VM-match?

Många frågetecken. Under tiden kan vi titta på hur Firouzja gjorde processen kort i de två första ronderna i Rouen.

Inkvalade till Kandidatturneringen

KvalSpelareLand
Förloraren i VM-matchen 2023Ian Nepomnjasjtjij🇷🇺
Topp 3 i World cup*Nijat Abasov🇦🇿
Topp 3 i World cupFabiano Caruana🇺🇸
Topp 3 i World cupR Praggnanandhaa🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Vidit Gujrathi🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Hikaru Nakamura🇺🇸
Ettan i FIDE Circuit 2023**?
Högsta rating på elolistan i jan 2024***?
*En av semifinalisterna i World cup, Magnus Carlsen, har meddelat att han inte ställer upp i Kandidatturneringen. **Just nu leder D Gukesh. ***Just nu har Wesley So (2757) den platsen.
Resultat