En enkel springargaffel – och Firuozja gick förbi Wesley So

Publicerad 21 december, 2023 av Ingemar Falk

Alireza Firouzja leder med 1,5 poäng före Wesley So. Foto: Lennart Ootes/FIDE och Bryan Adams/Grand chess tour

Titta på schackställningen nedan. Efter Sergej Fedortjuks misstag 32.Tb5?? kunde Alireza Firouzja med de svarta pjäserna göra en enkel springargaffel med 32… Se2 och 33… Sc3 och vinna kvalitet.

Den gaffeln innebar Firouzjas femte raka seger i ”Route to Candidates Matches 2023” och nu är han förbi amerikanen Wesley So i rating: 2758,9 mot 2757,4.

Därmed är Firouzja just nu på den sista kvalplatsen till vårens Kandidatturnering där segraren får möta världsmästaren Ding Liren i en VM-match

Men än är det inte över. Enligt programmet ska han spela ett sjätte och sista parti på fredagen. Skulle han då bara få remi mot Fedortjuk sjunker ratingen under Wesley Sos nivå igen.

Några idéer om att ”sjukanmäla sig” och helt sonika stå över sista partiet är nog inte att tänka på för Alireza Firouzja. Världsschackförbundet FIDE specialbevakar ”Route to Candidates Matches 2023” så att allt går sjysst till. FIDE har till och med hotat att inte räkna ratingpoängen i turneringen om Fair play-reglerna inte följs.

Fortsättning följer på fredagen klockan 14.00. Då ska Alireza Firouzja spela sitt sista parti.

Eller..?

Det finns nämligen ännu en match inplanerad den dagen i “Route to Candidates Matches 2023”: WGM Julia Osmak vs. Sergej Fedortjuk. Rykten säger att Firouzja kan komma att ersätta någon av dem om det behövs ytterligare ett parti på fredagen. Mystiken tätnar i franska Chartres.

Spelprogrammet i ”Route to Candidates Matches 2023”.

Inkvalade i Kandidatturneringen

KvalSpelareLand
Förloraren i VM-matchen 2023Ian Nepomnjasjtjij🇷🇺
Topp 3 i World cup*Nijat Abasov🇦🇿
Topp 3 i World cupFabiano Caruana🇺🇸
Topp 3 i World cupR Praggnanandhaa🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Vidit Gujrathi🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Hikaru Nakamura🇺🇸
Ettan i FIDE Circuit 2023**?
Högsta rating på elolistan i jan 2024***?
*En av semifinalisterna i World cup, Magnus Carlsen, har meddelat att han inte ställer upp i Kandidatturneringen. **Just nu leder D Gukesh. ***Just nu har Alireza FIrouzja (2759) den platsen.
Live, kl 14.00