Dominguez Perez tar chansen att försöka kvala in till Kandidatturneringen

Publicerad 1 december, 2023 av Ingemar Falk

Leinier Dominguez Perez är redo att packa väskan och ta chansen att kvala in till Kandidatturneringen. Foto: Lennart Ootes/Grasnd chess tour

Världssjuan Leinier Dominguez Perez, USA, blev direkt påverkad när världsschackförbundet FIDE plötsligt gjorde en ändring i reglerna för att kvala in till Kandidatturneringen där vinnaren får spela en VM-match mot världsmästaren Ding Liren, Kina.

Regeländringen innebär att hans möjlighet att kunna få en Kandidatplats nu beror på att han kan spela turneringar utanför USA under december.

Är Dominguez Perez beredd på det? Frågan ställdes i intervjun efter hans andraplats i Sinquefield cup sent på torsdagskvällen.

Hans svar: ”Jag kommer förmodligen att bege mig utomlands och spela. Det är en fin chans – och det är inte varje dag du får möjligheten att fajtas om en plats till Kandidatturneringen”·

På världsrankingen just nu enligt liveratingen som visas på 2700chess.com ligger Leinier Dominguez Perez precis på gränsen att ta en kandidatplats via elorating.

Tre av spelarna som ligger topp 5 har redan kvalat in till Kandidatturneringen: Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura och Ian Nepomnjasjtjij. Ding Liren är ju världsmästare och världsettan Magnus Carlsen har helt lämnat VM-cykeln.

Fokuset blir då att titta på spelarna från plats sex och nedåt. Just nu har Wesley So överläget med en ratingpoäng före Dominguez Perez. Med i ratingracet är också Alireza Firouzja och Anish Giri. Den i kvartetten som har högst rating på FIDE:s elolista den 1 januari 2024 kvalar in till Kandidatturneringen.

Wesley So spanar in liveratinglistan på 2700chess.com. Foto: Lennart Ootes/Grand chess tour

Men allt är verkligen inte glasklart – och det beror på ställningen i FIDE Grand Circuit som också ger en Kandidatbiljett.

Mer om det lite senare – först tittar vi på liveratingen per den 30 november:

Världsrankingen just nu

PlSpelareLandElo
1Magnus Carlsen🇳🇴2829.6
2Fabiano Caruana🇺🇸2804.0
3Hikaru Nakamura🇺🇸2788.3
4Ding Liren🇨🇳2780.0
5Ian Nepomnjasjtjij2769.0
6Wesley So🇺🇸2757.4
7Leinier Dominguez Perez🇺🇸2756.2
8Alireza Firouzja🇫🇷2750.3
9Sergej Karjakin2750.0
10Anish Giri🇳🇱2749.3

Men om alla passeras av Karjakin?

Nu får man hoppas att Dominguez Perez, So, Firouzja och Giri inte spelar ner sin rating i sin iver att jaga elopoäng. Då skulle plötsligt Sergej Karjakin – av alla människor – stå högst upp på kvalplats enligt elolistan.

Karjakin har på världsrankingen avancerat från 18:e till 9:e plats på världsrankingen trots att han inte spelat något alls på snart två efter efter att ha blivit paria i schackvärlden för sitt Vladimir Putin-stöd när Ryssland startade sitt invasionskrig i Ukraina.

Nu tillåts förstås inte Karjakin vara med i Kandidatturneringen, dels tillåter inte kvalreglerna det, dels vägrar han spela under FIDE-flagg. Men FIDE vill säkert ändå till varje pris hålla både Karjakin och ryska schackförbundet borta från minsta lilla diskussion om kvalet till Kandidatturneringen.

FIDE Grand circuit

Den åttonde och sista Kandidatplatsen utdelas till vinnaren av FIDE Grand circuit – där spelare under året samlat poäng i turneringar över hela världen. Poängsumman från spelarens fem bästa resultat under 2023 räknas.

Just nu leder Fabiano Caruana Grand circuit, men han har redan kvalat in till Kandidatturneringen så då får man i stället titta på kampen om andraplatsen – och där finns en trio som ser ut att vara med och slåss om Kandidatbiljetten: D Gukesh, Indien, Wesley So, USA och Anish Giri, Nederländerna.

Ställning, FIDE Grand circuit

Fabiano Caruana har redan kvalat in till Kandidatturneringen. Just nu har Anish Giri en Kandidatbiljett klar via FIDE Grand circuit som pågår fram till 31 december. Trean på listan – D Gukesh – spelar i London chess classic 1–10 december.

Skulle Wesley So eller Anish Giri kvala in via FIDE Grand circuit försvinner den personen från fajten om högst rating. Om du minns resonemanget om ratingplatsen här ovan skulle det kunna öka Dominguez Perez ytterligare.

Låter det snurrigt? Du är inte ensam. Ex-världsmästaren Garri Kasparov bara gav upp när han ombads tippa utgången. ”Fråga en bookmaker i stället!”

Redan i dag, fredag, hamnar FIDE Grand circuit i fokus. Det är nämligen så att inbjudningsturneringen London chess classic startar – med indiern D Gukesh i startfältet. Skulle han vinna den turneringen kan han byta ut poängen från TePe Sigeman med en högre summa från London chess classic – och därmed klämma sig förbi Anish Giri.

Lita på att Anish Giri, Wesley So och Dominguez Perez kommer att följa London chess classic med extra intresse samtidigt som de intensivt letar i kalendern efter starka turneringar att vara med i.

Chans för svenska arrangörer

Problemet är att det under december finns få turneringar där ratingsnittet är över 2550, vilket ger höga Grand circuit-poäng.

Kanske finns det någon hugad svensk schackarrangör som snabbt skapar en inbjudningsturnering åt dem? Nu finns i alla fall en gyllene chans att plötsligt locka delar av världseliten till Sverige strax innan jul – och de är kanske villiga att pruta rejält på sina ”appearance money”…

Inkvalade till Kandidatturneringen, öppna klassen

KvalSpelareLand
Förloraren i VM-matchen 2023Ian Nepomnjasjtjij🇷🇺
Topp 3 i World cup*Nijat Abasov🇦🇿
Topp 3 i World cupFabiano Caruana🇺🇸
Topp 3 i World cupR Praggnanandhaa🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Vidit Gujrathi🇮🇳
FIDE Grand Swiss 2023Hikaru Nakamura🇺🇸
Ettan i FIDE Circuit 2023**?
Högsta rating på elolistan i jan 2024***?
*En av semifinalisterna i World cup, Magnus Carlsen, har meddelat att han inte ställer upp i Kandidatturneringen. **Så här långt (den 30 november) har Anish Giri kvalplatsen via FIDE Circuit. *** I nuläget innehar Wesley So (2757) denna plats. Han jagas närmast av Leinier Dominguez Perez (2756).