Ukrainas schackprofil rapporteras ha dött i kriget

Publicerad 27 november, 2023 av Ingemar Falk

Ukrainska schackförbundets vice ordförande Artem Sachuk uppges ha dött i kriget mot Ryssland. Foto: Natalia Zhukovas Facebook och Ukrainska schackförbundets Facebook.

Schackvärlden har sorg. Ukrainska schackförbundets vice ordförande Artem Sachuk uppges vara död. Ukrainas schackförbund skriver på Facebook att Sachuk ska ha dödats i strider mot Ryssland som sedan februari 2022 har försökt invadera Ukraina. Ett ryskt invasionskrig som fördöms av en hel värld.

Artem Sachuk anslöt sig till ukrainska armén när Ryssland attackerade landet. Han har belönats med medalj av presidenten Volodymyr Zelenskyj, och Sachuk själv beskrev hur han brukade lära soldater att spela schack när de hårda striderna då och då tog en kort paus.

Sachuk hade också möten med Ukrainas idrottsdepartementet för att diskutera sanktioner mot ryskt schack och mot FIDE:s sittande president Arkadij Dvorkovitj som tidigare arbetat nära Rysslands ledare Vladimir Putin.

Artem Sachuk skulle precis ha fyllt 39 år, och han hade så mycket mer att ge till schacket. Men kriget kom emellan och han behövde försvara sitt land. Han behöll kärleken för schack ända till slutet, men fick aldrig uppleva någon fred.

Det är en förlust som känns i hjärtat även hos oss schackspelare här i Sverige.

Sveriges Schackförbund fortsätter att visa sin solidaritet med det ukrainska folket. Till er ukrainare – ni ska veta att hjälpen och stödet från svenskt schack kommer att fortsätta outröttligt ända till dess att freden nås.