Pia Cramling delar fjärdeplatsen efter sin mirakelvändning

Publicerad 4 november, 2023 av Ingemar Falk

GM Pia Cramling. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Det är så att man får gnugga sig i ögonen när man ser vad som händer i damernas FIDE Grand Swiss.

Pia Cramling vann nämligen igen – den femte segern på de sex senaste ronderna. Schackpubliken får uppleva en mirakelvändning från Sveriges schackstjärna som efter de fyra första ronderna bara hade tagit en poäng och låg på 46:e plats.

Men nu biter svenskt stål på Isle of Man.

Den här gången vann Pia Cramling mot Ukrainas stormästare Anna Ushenina – en seger som innebär att svenskan är uppe på en delad fjärde plats inför söndagens slutrond som börjar klockan 15.15 svensk tid.

Pia Cramling har inte ödet i egna händer men om hon vinner sitt parti och övriga resultat går hennes väg är hon med och hugger om de två kvalplatserna till Kandidatturneringen som ska utse nästa VM-utmanare. En topp 3-placering ger dessutom en plats i damernas Grand Prix-serie 2024-2025.

Oavsett hur det går i slutrundan mot tvåan Anna Muzytjuk, Ukraina, är det bara att applådera Pia Cramlings prestation. Med sina 60 år är hon äldst i hela startfältet, men har satt i princip hela den unga världseliten på plats i en krävande och stark öppen turnering över elva ronder.

Pia Cramling som vann individuellt OS-guld i fjol är på en unik nivå i en sport där ungdomen annars stormar fram och stjäl rubrikerna – och hon är också på en unik nivå inom svensk idrott, oavsett sport.

Lottningen på toppborden i sista ronden

• Bord 1: 🇲🇳 Munguntuul (7p) vs. 🇮🇳 Vaishali (8p)
  • Bord 2: 🇸🇪 Cramling (6,5p) vs. 🇺🇦 A. Muzytjuk (7,5p)
  • Bord 3: 🇨🇳 Zhongyi (6,5p) vs. 🇦🇿 Gunay (6,5 p)

Här är Pia Cramlings vinstparti mot Anna Ushenina på lördagen:

Kandidatturneringen – vägen till VM-match

De åtta spelare som kvalar in till Kandidatturneringen gör där upp om förstaplatsen, vilket ger rätt till en VM-match mot världsmästaren Ju Wenjun, Kina.

Tvåan i damernas FIDE Grand Swiss?
Högst rankad kvinna på elolistan jan 2024?
Tvåan i World cup, Aleksandra Gorjatjkina, var redan inkvalad via Grand Prix.

Öppna klassen

För den andre svensken på plats på Isle of Man – Nils Grandelius – blev det en 30-dragsremi mot Greklands stormästare Nikolas Theodorou i den öppna klassen.

Nils Grandelius tappade tätkänningen i mitten av turneringen och ligger med sina 4,5 poäng på 80:e plats inför sista ronden.

I toppen är det hyperjämnt om de två första placeringarna som ger en plats i Kandidatturneringen. Tre spelare delar ledningen på 7,5 poäng: Andrej Jesipenko, Ryssland, Hikaru Nakamura, USA, och Vidit Santosh Gujrathi, Indien.

Nakamura tog en plats i topptrion efter seger mot amerikanske landsmannen Fabiano Caruana i lördagens rond: