Nils Grandelius spelar för medalj i Europacupen

Publicerad 7 oktober, 2023 av Ingemar Falk

GM Nils Grandelius. Foto: Niki Riga, ECU chess.

Det började olyckligt med förlust i första partiet mot tyska IM-spelaren Nikolas Wachinger (2426), men efter det har Sverigeettan Nils Grandelius samlat ihop 3 av 4 poäng på andrabordet för tjeckiska klubben Novy Bor.

På fredagen vann han sitt möte mot Aydin Suleymani och har inför sista partiet på lördagen hämtat igen de flesta ratingpoängen han förlorade direkt i starten av Europacupen.

Nils Grandelius lag Novy Bor ligger fyra och möter i sista ronden Superchess. En seger där kan leda till en plats på prispallen för svensken och hans lagkamrater.

Bland de svenska klubblagen är det SK Rockaden som har chansen till en topp 15-placering. Fredagens 4–2-seger mot Gambit-Asseco, Nordmakedonien, förde upp Stockholmslaget till en 17:e plats på 8 poäng.

Det blev remier på de lägre borden. Matchsegern avgjordes i stället på toppborden med två svenska vinster.

Jung Min Seo och Erik Blomqvist vann sina partier. Foto: Lars OA Hedlund

Bakom SK Rockaden ligger Lunds ASK på 34:e plats på 6 poäng medan Wasa SK är 44:a på samma poäng, fast med sämre särskiljningspoäng.

Damklassen

Med en ratingprestation på 2292 är Inna Agrest, Team Pelaro Alingsås, den sverigespelare som gått allra bäst i damklassen i Europacupen.

WIM Inna Agrest (2266), Team Pelaro Alingsås. Foto: FIDE

På fredagen lade hon en remi till poängskörden som efter sex ronder är uppe i 4 poäng, och då har hon tagit 3,5 poäng de senaste fyra omgångarna.

För Team Pelaro Alingsås har dock lagpoängen låtit vänta på sig. Det blev förlust mot irländska UCD med knappa 1,5–2,5 poäng och laget ligger med sina två matchpoäng på 25:e plats inför sista omgången.

För Wasa SK blev det seger med 2,5–1,5 mot Tirana från värdnationen Albanien.

I den matchen fick comebackande Irina Tetenkina vinna sitt första parti i Europacupen, och den andra partivinsten togs av Cristine Rose Mariano-Wågman som haft en stark finish i turneringen med 2,5 av 3 poäng de senaste omgångarna.

M ed segern klev Wasa upp på 4 matchpoäng och innehar nu 23:e platsen.