Första vinsten för Nils Grandelius

Publicerad 26 oktober, 2023 av Ingemar Falk

Nils Grandelius. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Efter ett dramatiskt parti där schackdatorstapeln åkt fram och tillbaka tills åskådarna blivit yra var det till slut Nils Grandelius som fick sista ordet i mötet mot amerikanen Varuzhan Akobian i andra ronden av FIDE Grand Swiss på torsdagen.

Den sista och avgörande vändningen kom i 59:e draget när Akobian drog Kg2 i stället för Ke2 efter Grandelius damschack. Det gjorde att Akobian trasslade in sig i ett mattnät och svensken kammade hem segern efter 64 drag.

Nils Grandelius stod på klar vinst tidigare i partiet men med bara sekunder kvar på klockan innan tilläggstiden vid 40:e draget drog han 40… Dc7 i stället för 40… Df8. Det tillät Akobian att bryta in med damen till f6-rutan och fördelen vändes snabbt till remiställning.

Sedan spelade inte Grandelius de bästa dragen för att neutralisera Akobians hot med c-bonden och ett tag visade datorn till och med att amerikanen stod bättre.

Nils Grandelius spanar in motståndarna i FIDE Grand Swiss. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Men så kom vändningen. Akobian blev väl ivrig att byta dam med 56.Dd7 i stället för 56.c7 vilket gjorde att Grandelius fick chans att komma in med svarts dam och börja schacka amerikanens kung. När allt stod och vägde valde Akobian fel ruta för sin kung – och det gav svensken en fallseger.

Med 1,5 av 2 poäng har Nils Grandelius fått en riktigt bra start och är med helt däruppe i täten. Dessutom har han nu stigit upp till 2690 i liverating.

Hittills har bara sju spelare tagit full pott, Nils Grandelius tillhör sen en stor skara som delar åttondeplatsen en halv poäng bakom.

Här är Nils Grandelius vinstparti:

Vinsten innebär att Nils Grandelius hoppar upp till bord 16 i tredje ronden på fredagen. Där får han spela med de vita pjäserna mot tysken Niclas Huschenbeth (2605).

Pia Cramling fortsatt obesegrad

I damklassen har Pia Cramling tagit en poäng i inledningen. På torsdagen blev det på nytt en remi – den här gången mot IM Mai Narva, Estland.

Pia Cramling som fortfarande jagar första seger i FIDE Grand Prix möter på fredagen IM Ulvija Fatalijeva (2393), Azerbajdzjan.

Live & resultat