Hampus Sörensen hade lovande ställning mot stormästare

Publicerad 24 september, 2023 av Ingemar Falk

IM Hampus Sörensen. Foto: Lars OA Hedlund

IM Hampus Sörensen, SK Rockaden, är på 36:e plats efter fyra rundor i junior-VM i Mexico City. Med bland annat den här vinsten har han samlat på sig 2,5 poäng:

Hampus Sörensen hade sedan en lovande ställning mot Georgiens stormästare Nikolozi Kacharava i fjärde ronden. Datorn såg en subtil lösning med dam och torn på a-linjen med 26.Da1. Trycket på damflygeln hade gjort det svårt för Kacharava att behålla sin svaga bonde på c6.

I bildflödet från junior-VM i Mexiko syns Hampus Sörensen här till höger på bilden. Foto: FIDE World Junior Chess Championship México 2023/FIDE

Svensken höll ändå ställningen helt jämn, men Kacharava kontrade några drag före tidskontrollen och vann till slut.

I ett mästerskap med små marginaler gäller det att ta chansen när man får möta ratingfavoriten. 13-årige amerikanen Andy Woodward visade prov på mod när han i tredje ronden som svart offrade en centrumbonde redan i femte draget, och lyckades vinna mot sin namnkunnige landsman Hans Niemann i ett underhållande parti.

Andy Woodward skrällvann mot Hans Niemann. Foto: FIDE World Junior Chess Championship México 2023/FIDE

I och med det poängtappet har Hans Niemann halkat ner på 15:e plats. 16-årige fransmannen Marc` Andria Maurizzi leder på maximala 4 poäng. På fjärde plats hittar vi norrmannen Elham Amar.

GM Hans Niemann, det stora affischnamnet i junior-VM i Mexiko, fick se sig besegrad i rond 3 mot Andy Woodward. Foto: FIDE World Junior Chess Championship México 2023/FIDE

Damjuniorer

Bland damjuniorerna är amerikanskan Carissa Yip högst rankad. Carissa har hunnit bli 20 år och har tappat 50 ratingpoäng sedan hon slog igenom 2019 – men kom ändå till junior-VM som favorit.

IM Carissa Yip, USA. Foto: Anna Shtourman/FIDE

I Mexico City har hon spelat säkert och ligger tvåa på 3,5 poäng, en halva efter Mariam Mkrtchyan, Armenien. De två möts på bord ett i rond fem som startar vid midnatt i dag, söndag.

23.55: Live & resultat Bilder