World cup över för Nils Grandelius

Publicerad 13 augusti, 2023 av Ingemar Falk

World cup-äventyret är slut för Nils Grandelius. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Sverigeettan Nils Grandelius behövde vinna på söndagen för att hålla kampen levande mot indiern Arjun Erigaisi i åttondelsfinalen av World cup.

Men med de svarta pjäserna fick svensken nöja sig med remi, där Erigaisi aldrig var hotad. Matchen slutade därmed med förlust för Grandelius med 0,5–1,5.

När Nils Grandelius sammanfattar matchen mot Arjun Erigaisi är det fortfarande lördagens förlust som grämer hårt.

Arjun Erigaisi och Nils Grandelius i söndagens andra parti. Det slutade remi, vilket betydde att svensken blev utslagen. Förlustsiffrorna blev 0,5–1,5. Foto: Stev Bonhage/FIDE

– Det var en väldig onödig förlust i går (läs lördag). Disciplinen, just det som gått bra tidigare i turneringen, svek mig i de kritiska lägena efter tidsnöden, säger Nils Grandelius och fortsätter:

– Erigaisi spelade sen ut mig i slutspelet efter det att jag missat flera enklare saker, men det är naturligt och sker då och då mot starka spelare.

– Poängen är att man håller remi ändå om man bara fokuserar framåt! Med det klarade jag inte, och det kostade hela World cup i år.

Nils Grandelius är självkritisk just efter nederlaget. Men vi ska minnas att platsen i åttondelsfinalen är en mycket stark prestation av honom. Grandelius kom till Baku som seedad 39:a och slutade topp 16. Han kom längre i turneringen än många andra storheter som Hikaru Nakamura, Anish Giri och Teimour Radjabov.