Vinst efter 101 drag – nu har Grandelius fördel

Publicerad 9 augusti, 2023 av Ingemar Falk

En fokuserad Nils grandelius under partiet mot Jaime Santos Latasa. Foto: Stev Bonhage/FIDE

Nils Grandelius–Jaime Santos Latasa 1–0.

Oj, oj, oj. Något stort är på väg att hända i Baku.

Med segern i första långpartiet har Sverigeettan Grandelius skaffat sig en viktig fördel inför torsdagens drabbning. Minst remi, och Nils Grandelius är klar för åttondelsfinal i World cup.

Men det blir ett tufft parti. Santos Latasa som är piskad att vinna kommer att sätta allt på ett kort, och då gäller det för Grandelius att behålla kylan.

Håller han nerverna under kontroll kan det gå vägen, för det är verkligen inget fel med formen. Återigen spelade svensken starkt i ett långparti och tvingade spanjoren till en försvagning med en dubbelbonde på f-linjen och en utlämnad bonde på h-linjen.

Nils Grandelius tänker vid brädet allt medan Fabiano Caruana och Magnus Carlsen är uppe och luftar sig. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Det blev nervöst de sista dragen före tidskontrollen. Med mindre än en minut på klockan hittade inte Nils Grandelius den bästa fortsättningen 39.Kd3. Efter 39.Kd2 Ta7 40.Lf1 var det det i stället svårt att se en väg framåt.

Men så flyttade Santos Latasa undan sitt torn från a-linjen, vilket gav Nils Grandelius möjligheten att ta båda bönderna på d-linjen. Det gick ju inte längre att försvara allt med Ta5 för spanjoren.

Partiet fortsatte i ytterligare 50 drag men Nils Grandelius var aldrig nära att tappa segergreppet. Det som gjorde att Jaime Santos Latasa höll på så länge var att svenskens tid var dålig hela vägen. Fast med 30 sekunders tillägg per drag blev det aldrig någon panik.

Nils Grandelius malde sakta ner motståndet och efter 101 drag var saken biff.

Nils Grandelius var en av blott fem spelare som vann i det första partiet.

Talande blick. Vincent Keymer har spelat upp en vinstställning och ser på en lidande Magnus Carlsen. Foto: Stev Bonhage/FIDE

En i vinnarkvintetten var tysken Vincent Keymer som överraskande besegrade norske världsettan Magnus Carlsen som visade sig vara mänsklig i ett slutspel. Avgörande misstaget kom med 36… Sc7 som sprang in i 37.Sd6 med hot mot både b7-bonden och f7-bonden efter Tf5.

Magnus Carlsen inser att slaget är förlorat. Nu måste han vinna i returen för att ta matchen mot Voncent Keymer till särspel. Foto: Maria Emelianova/FIDE

En annan skräll var Aleksej Saranas seger mot Wesley So.

Det andra långpartiet startar klockan 13.00, och även denna gång kan du följa en specialsändning av Nils Grandelius parti. FM Deniz Arman börjar kommentera från klockan 12.50.

13.00: Följ live 12.50: Webb-TV på Twitch