Seger i särspelet – Nils Grandelius vidare i World cup

Publicerad 7 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Sverigeettan i schack: Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius är vidare i World cup. Efter segern i särspelet mot Bassem Amin på måndagen är han nu topp 32 i tävlingen som samlat hela världseliten. Så här långt har Sverigeettan aldrig tidigare avancerat. Det är en stor stund för honom – och svenskt schack.

I fjärde omgången väntar spanske stormästaren Jaime Santos Latasa (2656) som överraskande slog ut förre Kandidatspelaren Teimour Radjabov (2747), Azerbajdzjan.

Det första partiet hade ett dramatiskt slutspel där det svängde hela tiden – från klar vinst för Grandelius till stenremi.

Bassem Amin placerade sin löpare på fel ruta (e3) ett par gånger innan Nils Grandelius såg vinstvägen och effektivt avskärmade löparen med 62.c5. Det draget ledde fram till vinsten. Om Bassem Amin i stället valt att göra 61… La5 anser datorn att det fortfarande är jämnt.

Det här var ett slutspel som återigen visade hur många bottnar det finns i schackställningar. Ett ”trivialt” slutspel med olikfärgade löpare kan innehålla mycket gift!

Så här såg det ut:

Bassem Amin var piskad att vinna det andra särspelspartiet och ställde in sina pjäser mot Nils Grandelius kung. Bassem Amin vann en bonde och ett tag såg det kritiskt ut för svensken, men så gick egyptiern fel med sin kung. Att flytta kungen mot centrum med 38.Kf2 såg naturligt ut, men datorn pekade på att vinstchansen var att i stället gå till h3 och få till spel på kungsflygeln.

Med lite tid på klockan för Nils Grandelius blev slutdelen av partiet en nervös historia för åskådarna. Här gällde det att inte plötsligt tappa avgörande material. Med Bassems starka vitfältslöpare kändes det alltid lugnare när Grandelius hade sina pjäser på svarta rutor.

Nils Grandelius fick till slut släppa sin springare, men behöll en bonde vilket gjorde det omöjligt för Bassem Amin att skapa ett slutspel med torn och löpare mot torn.

Och så kom avgörandet i 72:a draget när Nils Grandelius kunde schacka och samtidigt byta torn.

Det innebar omedelbar remi och vinst för Nils Grandelius i särspelet med 1,5–0,5.

Nu väntar en vilodag för Nils Grandelius innan det är dags för första långpartiet mot Jaime Santos Latasa i fjärde omgången av World cup. Ett spännande parti som startar klockan 13.00 på onsdagen.

Grandelius och Santos Latasa har mötts en gång tidigare över brädet. Det var i Rilton cup 2017/2018. Ett parti som slutade remi.

Live, onsdag kl 13.00