Ryssen och ukrainaren kan få mötas i World cup

Publicerad 2 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Vinner ryssen Daniil Dubov och ukrainaren Andrej Volokitin sina matcher kommer de att mötas i omgång 3 i World cup. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Av alla matcher som drog igång på onsdagen i World cup var det två möten som följdes med speciellt intresse: Daniil Dubov–Adhiban Baskaran och Andrej Volokitin–Daniele Vocaturo.

Daniil Dubov tillhör den stora skaran ryssar och belarusier som FIDE tillåter vara med i World cup så länge de spelar under neutral flagg.

Volokitin representerar Ukraina som invaderades av Ryssland i februari 2022.

Dubov vann det första av två partier mot Adhiban medan Volokitin spelade remi mot Vocaturo.

Vinner Dubov och Volokitin sina matcher på torsdagen eller via särspel på fredagen kommer de två att mötas i omgång 3 på lördag.

Frågan är vad som händer då? FIDE:s hållning att tillåta ryssar och belarusier spela i individuella tävlingar ställs då på sin spets.

När världsförbund i andra sporter tillåtit samma sak så har ukrainska idrottare med eftertryck visat sitt missnöje och vägrat hälsa på motståndare från Ryssland och Belarus. Vi såg det bland annat i Franska öppna i tennis och nu senast i fäktnings-VM. Och det är såklart en naturlig reaktion när Ukraina attackerats av Ryssland – ett invasionskrig som fördöms av en hel värld. 

Inte heller i schackets Word cup kommer vi att se några hälsningar.

Ukrainas schackförbund tog ställning i frågan redan före turneringen. Den 28 juli skrev förbundet i sociala medier och kom med rekommendationen till ukrainska spelarna att inte ta motståndare från Ryssland och Belarus i hand. Inte heller ska de posera på bilder tillsammans ryssar och belarusier.

Även om någon av Dubov och Volokitin slås ut i andra omgången är det nästan säkert att spelare från Ukraina och Ryssland eller Belarus ställs mot varandra senare i World cup. De är alla starka schackländer och har deltagare som kan gå riktigt långt i turneringen. Ett möte mellan spelare från nationerna blir i princip oundvikligt.

Förr eller senare kommer kommer korten att synas. Är FIDE:s val att tillåta ryssar och belarusier delta i VM-kvalificerande tävlingar en ohållbar strategi? Och hur hårt kommer FIDE hålla fast vid regeln att varje parti ska starta med en handskakning?

Redan på lördag när tredje omgången startar med ett eventuellt möte mellan ryssen Dubov och ukrainaren Volokitin kan schackvärlden få svaret.

Sveriges Schackförbund riktar allt stöd till Ukraina. Redan två dagar efter Rysslands invasion av Ukraina kom SSF ut med ett uttalande tillsammans med övriga nordiska schackförbund. Det kan du läsa här.

Sveriges Schackförbund upprepade sitt stöd till Ukraina ett år senare, och skrev:
”På årsdagen av Rysslands invasionskrig mot Ukraina vill Sveriges Schackförbund visa sin solidaritet med det ukrainska folket som tvingats fly från krigets fasor.
Mycket har gjorts för att hjälpa vuxna och barn som flytt till Sverige.
Sveriges Schackförbund vill passa på att påminna om arbetet som Saida Trost och Stockholms Schackförbund gjort för de ukrainska barnen, och alla initiativ till hjälpinsamlingar som gjorts i schackklubbar i hela landet.
Till er ukrainare – ni ska veta att hjälpen från svenskt schack kommer att fortsätta outröttligt ända till dess att freden nås.”

Sveriges Schackförbunds stöd till Ukraina ligger orubbligt fast.