Remi – men Nils Grandelius hade initiativet

Publicerad 6 augusti, 2023 av Ingemar Falk

EN fokuserad Nils Grandelius precis före partiet mot Bassem Amin. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Nils Grandelius spelade remi med mersmak mot Bassem Amin, Egypten, i det första långpartiet i tredje omgången av World cup i Baku, Azerbajdzjan.

Det tog mindre än en kvarts betänketid för Nils Grandelius att spela de första 18 dragen. En titt i databasen ger förklaringen. Partiet följde nämligen exakt svenskens möte mot Alireza Firouzja i Prag Masters 2020.

Då spelade Nils Grandelius 19.h3. Den här gången ödslade han inte någon tid utan gick direkt framåt med damen med draget 19.De3 följt av 20.Df4. Det gav honom initiativet framför allt efter 21.g4 som tidigare spelats i partiet Rasmus Svane–Andreas Heimann 2021.

Datoranalyser visade att han kunde ha gått vidare ett steg med g-bonden något drag senare med intressant spel. I stället utjämnades ställningen vid 25:e draget och spelarna enades om remi i 32:a draget.

Men hur som helst, återigen var känslan att Nils Grandelius satt i förarsätet i ett långparti. Även mot Michail Antipov var det svensken som hade den mer aktiva ställningen i båda långpartierna.

Wasa SK:s Bassem Amin som representerar Egypten i World cup. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Nils Grandelius möter Bassem Amin en andra gång på söndagen klockan 13.00. Då har han de svarta pjäserna. Skulle även det partiet sluta remi väntar ett spännande särspel på måndagen.

På bord 1 fortsätter Magnus Carlsen att rada upp segrar. Två fina vinster mot Levan Pantsulaia, Georgien, följdes upp med ännu en enpoängare när han betvingade sin norske landsman Aryan Tari.

Magnus Carlsen. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Carlsen är i högform i World cup. Mot Pantsulaia fick vi se en vacker mattkombination – och mot Tari bjöds det på slutspelskonst. Med 48.Txg6 vinner Carlsen bondeslutspelet efter 48… Kxg6 49.Kxb3 Kf6 50.Kc3 Ke5 51.Kc4 Kd6 52.Kd4. Mycket vackert!

Jorden van Foreest och Peter Svidler diskuterar partiet efteråt. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Ett annat parti som fick rubrikerna på lördagen var Peter Svidlers seger mot Jorden van Foreest.

Bilder från World cup

Vi avslutar med några bilder från Baku.

Arild Rimestad, en av domarna i Baku. Rimestad är en bekant medlem i Svenskt schack för dig som följer gruppen på Facebook. Kul fakta: Han är skådespelare och hade senast en roll i norska storfilmen ”Kungens val”. Foto: Anna Shtourman/FIDE
Schackstärnorna hinner med sidoaktiviteter mellan partierna. Här blir…
…Ian Nepomnjasjtjis hans förevigad av en skulptör. Foto (båda bilderna): Anna Shtourman/FIDE
Tjeckiens stormästare David Navara är ”dressed for suchess”… Foto: Anna Shtourman/FIDE
Live, kl 13.00