Nytt särspel väntar för Nils Grandelius

Publicerad 6 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Nils Grandelius. Foto: Maria Emelianova/FIDE

En ny remi på söndagen betydde att det inte gick att skilja åt Nils Grandelius och Bassem Amin i de två långpartierna i tredje omgången av World cup i Baku, Azerbajdzjan.

Det blev ett parti utan större dramatik, där svensken med de svarta pjäserna enkelt utjämnade och säkrade remin efter 30 drag.

Med ställningen 1–1 blir det nu snabbschackspartier på måndagen. Alltså samma scenario som i svenskens förra match mot Michail Antipov.

Nils Grandelius och Bassem Amin möts i två snabbschackspartier med betänketiden 25 minuter + 10 sekunder med start klockan 13.00 på måndagen.

Är det fortfarande lika blir det två partier snabbschack med betänketiden 10 minuter + 10 sekunder för att sedan följas av blixtpartier om spelarna inte går att skilja åt.

Nils Grandelius börjar särspelet med de vita färgerna i det första snabbschackspartiet.

Övriga matcher då?

Jo, på Nils Grandelius halva fick vi se en riktig överraskning när Frankrikes stjärna Maxime Vachier-Lagrave slogs ut av Javokhir Sindarov, Uzbekistan.

GM Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Sindarovs namn var på allas läppar för fem år sedan när han blev stormästare redan som 12-åring. Sen har det varit ganska tyst kring hans schackkarriär – utom när det handlar om World cup.

I turneringen 2021 gick han till fjärde omgången genom att slå ut Alireza Firouzja, och nu har han svarat för ännu en World cup-skräll.

GM Javokhir Sindarov, Uzbekistan. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Här är vinstpartiet som gav Javokhir Sindarov segern med 1,5–0,5 mot Vachier-Lagrave.

De två ratingfavoriterna i World cup – Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura – gick båda vidare till fjärde omgången efter 1,5-0,5-segrar mot Aryan Tari respektive Benjamin Gledura.

Både Carlsen och Nakamura möter i nästa runda två supertalanger från den nya generationen. Magnus Carlsen möter tysken Vincent Keymer medan Hikaru Nakamura tar sig an Rameshbabu Praggnanandhaa, Indien.

Live, kl 13.00