Englands schacklandslag stöttas med 6 miljoner kr

Publicerad 3 augusti, 2023 av Ingemar Falk

När Storbritanniens premiärminister var på besök i Washington D C passade han på att spana in ett schackbräde som skapat med en 3D-printer. SKärmbild från Bloomberg.

Det våras för schack i Storbritannien – och den som tar täten är landets premiärminister Rishi Sunak.

Storbritanniens schackprofil Malcolm Pein har i ett par decennier kämpat för att öka statusen för schacket i landet – och att det likt i Sverige blir en del av skolorna.

Och nu har han blivit hörsammad av Rishi Sunak, rapporterar Bloomberg.

Ett stort uteschack planeras att sättas upp på gräsmattan på 10 Downing Street. Det blir startskottet för en stor schacksatsning som rullas ut i landet.

Englands schackförbund får 6 miljoner kronor i statligt stöd med syfte att bygga upp och förstärka schacklandslagen i jakten på mästerskapsmedaljer. England var på 1980-talet en av världens främsta schacknationer och hamnade på prispallen i fyra raka OS. Allt sedan dess har England stadigt tappat på världsrankingen. Bottennappen var en 30:e plats i OS 2004 och en 28:e plats i samma lagmästerskap 2014. Men nu ska det alltså bli en ändring på det.

Bloomberg skriver vidare att den brittiska regeringen beslutat att sätta upp 100 schackbord i parker runt om i Storbritannien samt att schackundervisning på skolor ska expanderas och bli en pusselbit för att lyfta elevernas förmåga i framför allt matematik.