Carlsen vann sedan Abasov missat jätteläge

Publicerad 19 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Nijat Abasov och Magnus Carlsen i efteranalyser. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Världsettan Magnus Carlsen har med lördagens seger mot Nijat Abasov ena foten i World cup-finalen i Baku. Men oj vad nära Azerbajdzjans hemmahopp hade kunnat vända hela partiet till sin fördel.

Abasovs läge kom när Carlsen som vit drog 34.Dh2. Här visade plötsligt datorn att Abasov stod på vinst med 34… Df1. Idén är uppföljningen 35… Tg6 och Carlsens kung är i allvarliga bekymmer.

Men liksom i det andra långpartiet mot Vincent Keymer tidigare i turneringen kom Magnus Carlsen undan med blotta förskräckelsen. Abasov likt Keymer hittade inte det dödande draget efter en Carlsen-blunder.

Nu gjorde Abasov i stället 34… Tg6 och efter ett par mindre exakta drag var han helt förlorad. 1–0 därmed till Magnus Carlsen. Nu behöver han bara remi för att säkra en plats i finalen.

Praggnanandhaa och Caruana. Foto: Stev Bonhage/FIDE

I den andra semifinalen hade Fabiano Caruana övertaget mot Rameshbabu Praggnanandhaa. Caruana var en bonde över i tornslutspelet men fick gå med på remi efter att ha pressat på i nära 40 drag.

Damernas World cup

Det första finalpartiet mellan Aleksandra Gorjatjkina, Ryssland, och Nurgyul Salimova, Bulgarien, slutade remi, men frågan är hur partiet hade artat sig om Gorjatjkina helt sonika tagit bonden på c5 i 13:e draget. Var hon möjligen rädd för en ”öppningsprepp”?

Bronsmatchen mellan Anna Muzytjuk, Ukraina, och Zhongyi Tan, Kina, har extra nerv då vinnaren tar en plats i Kandidatturneringen.

Zhongyi Tan och Anna Muzytjuk. Foto: Stev Bonhage/FIDE

Och efter lördagens parti har Anna Muzytjuk fördel med den här fina vinsten där 48.Tc6 elegant skar av Zhongyi Tans löpardiagonal.

Live, kl 13.00