Carlsen tog befälet i kvartsfinalen

Publicerad 15 augusti, 2023 av Ingemar Falk

Bristande motivation? Det syns i alla fall inte på den här bilden. En fokuserad Magnus Carlsen vid brädet under partiet som han vann mot D Gukesh. Foto: Stev Bonhage/FIDE

Världens schackögon riktades mot mötet Magnus Carlsen–Dommaraju Gukesh i kvartsfinalen i World cup på torsdagen. Den 32-årige förre världsmästaren mot 17-årige indiern som stormat fram på världsrankingen.

Skulle vi få se början på ett tronskifte där en ny generation tonåringar tar över 90-talisterna?

Svaret blev …

… Nej!

Inte än i alla fall. Magnus Carlsen som i intervjuer antytt bristande motivation, och dessutom var snubblande nära att åka ur mot unge tysken Vincent Keymer redan i fjärde omgången har visat upp en helt annan sida på slutet.

Först två raka segrar mot Vasilij Ivantjuk i åttondelen och nu blev det seger direkt i första kvartsfinalpartiet mot D Gukesh.

Vinsten kom på ett typiskt Carlsenvis. Ett manövrerande i ett jämnt slutspel där motståndaren till slut dukar under för pressen.

Partiet mellan Carlsen och Gukesh ska precis starta. Foto: Stev BonhageFIDE

Gukesh tappade tålamodet och svängde över sitt torn till damflygeln för att börja schacka Carlsens kung. Det gav norrmannen möjlighet att bryta igenom på kungsflygeln. Segern var i princip klar efter 36… f4.

D Gukesh är en av hela fyra indier som tagit sig till kvartsfinalen. Medier i Indien drömmer om att tre av dem ska ta platserna till Kandidatturneringen.

Fördel Erigaisi i kvartsfinalmötet mot Praggnanandhaa. Foto: Stev Bonhage/FIDE

Indien har redan säkrat en spelare till semifinal eftersom landsmännen Erigaisi och Praggnanandhaa möts i en av kvartsfinalerna. Erigaisi som slog ut Sveriges hopp Nils Grandelius i åttondelsfinalen är kvar på vinnarspåret.

Han vann första partiet mot Praggnanandhaa och sitter i förarsätet. ”Pragg” måste liksom Gukesh i sitt möte mot Carlsen vinna på onsdagen för att inte åka ur.

I de andra kvartsfinalerna blev det remier.

Turneringens överraskning och hemmahopp Nijat Abasov (2646), Azerbajzjan kämpade till sig en halv poäng efter 109 drag mot Vidit Gujrathi

Azebajdzjans hemmahopp under World cup i Baku: Nijat Abasov. Foto: Amma Shtourman/FIDE

Och i USA-mötet Fabiano Caruana–Leinier Dominguez Perez blev det också ett långt parti (71 drag) som slutade med remi.

Än får han stå vid sidan om huvudscen och titta på. Men snart kan vi mycket väl se Fabiano Caruana i semifinal. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Förre VM-utmanaren Fabiano Caruana har smugit sig med hela vägen när rubrikerna handlat mer om Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura och Indiens stora framgångar. Ska Caruana ta ännu ett steg i World cup när han spelar med de vita pjäserna i andra partiet mot Dominguez Perez?

Kan vi slutligen få se ett finalmöte mellan Magnus Carlsen och Fabiano Caruana? Ett nytt möte mellan spelarna som kämpade så hårt om VM-titeln 2018.

Kvartsinalerna i öppna klassen och semifinalerna i damklassen-

Damklassen

Damerna har hunnit till semifinal med VM-utmanaren från 2020, Aleksandra Gorjatjkina, i en av semifinalerna. Ryskan som spelar under FIDE-flagg vann det första partiet mot Tan Zhongyi som var världsmästare 2017-2018. Ett riktigt drottningmöte med andra ord.

Tan Zhongyi vs. Aleksandra Gorjatjkina. Foto: Stev Bonhage/FIDE

I den andra semifinalen är rutinerade ukrainskan Anna Muzytjuk favorit mot bulgariskan Nurgyul Salimova. Men än så länge är det mötet helt jämnt. Spelarna kom överens om remi i det första partiet.

Anna Muzytjuk, Ukraina. Foto: Stev Bonhage/FIDE

World cup-slutspelet fortsätter på onsdagen med det andra långpartiet i båda klasserna.

Live, kl 13.00