45 blixtpartier på två dagar när Hellers tävlade i Finland

Publicerad 8 augusti, 2023 av Ingemar Falk

GM Ferdinand Hellers. Foto: Lars OA Hedlund

En tävling liknande den stora lagblixten i Finland med över 130 lag och 500 spelare är något vi inte ser här i svenskt schack.

Kanske kan den här rapporten från stormästaren Ferdinand Hellers inspirera till att någon liknande tävling arrangeras här i Sverige också? Eller att det i alla fall blir svenska lag som deltar i nästa års lagblixt i Helsingfors.

I lagblixten får alla deltagare spela sisådär 40–50 blixtpartier på två dagar. Det är valuta för pengarna kan man säga.

Mastodonttävlingen som i år spelades i Seinäjoki är ett öppet finskt mästerskap. Spelare från alla nationer får var med, men bara finska klubblag kan erhålla mästerskapsmedaljer.

Varje lag består av 4 spelare, inga reserver tillåts. Det här året deltog 135 lag som delades upp i sex grupper. I varje grupp fick lagen sålunda spela över 20 blixtmatcher. Ett digert schema!

Och dagen efter var det lika många matcher igen när alla lagen delades upp i olika finaler.

Öppna finska lagmästerskapet samlar många spelare varje år. Foto: www.shakkiliitto.fi

Ferdinand Hellers spelade i ESK 1, och han tog hela 18,5 på sina 22 blixtpartier.

– Tyvärr missade mitt lag A-finalen med en halv partipoäng och sedan mattades vi av i B-finalen och hamnade i mitten, berättar Ferdinand Hellers som tog 16 av 23 poäng i B-finalen.

Totalt blev det alltså 45 blixtpartier på två dagar för Ferdinand Hellers i lagmästerskapet.

Dessförinnan hade Ferdinand Hellers varit med i den individuella cupen. Där åkte han ut i åttondelsfinalen. Vann gjorde blixtspecialisten, IM Toivo Keinänen.

Ferdinand Hellers sammanfattar sin insats:

– Lagtävlingen spelades med 5 minuter utan inkrement vilket är ovanligt nu för tiden. Mitt spel var ganska okej, men kunde varit bättre. Jag förlorade några partier på tid vilket förstås känns irriterande. 

Det bestående intrycket är ändå känslan av att ha varit med om en riktigt schackparty.

– Lagturneringen, som spelades för 59:e gången, är en folkfest! Det var inte så många juniorer men väl ett damlag under ledning av Alexandra Keinänen. Jag tycker vi borde arrangera något liknande i Sverige, kanske till SM? säger Ferdinand Hellers och fortsätter:

– Nästa år går turneringen i Helsingfors. Det pågår lobbying hos den lokala arrangören, schackklubben Helsinki Street Chess, som bestämmer saken, om att byta till tidskontroll till 3+2. Svenska lag och svenska spelare är mycket välkomna!

Mer om tävlingen