Svenska schackstjärnor vill visa musklerna i världen

Publicerad 21 juli, 2023 av Ingemar Falk

Edvin Trost spelar i Grekland och hampus Sörensen är anmäld till Czech open. Foto: Lars OA Hedlund

Flera av Sveriges starkaste schackspelare har packat väskorna efter SM och begett sig ut på världsturné. De närmaste tio dagarna kommer schackpubliken kunna följa svenskarnas framfart i bland annat Tjeckien, Kazahkstan, Grekland och Andorra.

FM Edvin Trost är redan i gång i Paleochora international i Grekland. Han har efter tre ronder tagit 2,5 poäng och ligger på delad fjärde plats.

I Andorra international som startar på lördagen är nyblivne svenske spelaren Platon Galperin (2566) andraseedad. Kanske har vi i Andorra största chansen att få se en svensk vinna en internationell turnering innan juli är slut?

Platon Galperin spelar i Androrra och Vitalij Sivuk tävlar i Kazahkstan. Foto: Lars OA Hedlund

Svenske mästaren Vitalij Sivuk har begett sig österut. I dag, fredag, är han med när Uralsk open drar igång i Kazahkstan. Sivuk är rankad 18:e, men under SM visade han att formen är betydligt högre än vad ratingen 2432 visar.

Toppseedad är Hans Niemann som fortsätter att mata på med turneringar i sin frenetiska tävlingsiver. Amerikanen som var i världens fokus under fuskskandalen i höstas har hunnit med att spelat 93 (!) tävlingspartier sedan den 11 april.

I traditionsrika Czech Open som startar på fredagen har en stor svensk trupp anmält sig, däribland de tre IM-spelarna Hampus Sörensen, Linus Johansson och Milton Pantzar. Högst rankad i den trion är Hampus Sörensen med en 18:e plats.

Det blir också intressant att följa FM-spelarna Leo Crevatins och Theodor Kenneskogs jakt på en IM-norm.

Från den 24 juli är det ännu fler svenska elitspelare i farten. GM Erik Blomqvist och IM Jung Min Seo spelar i Paul Keres memorial i Estland och i danska tävlingen Øbro & CXU international finns GM Jonny Hector, GM Stellan Brynell, IM Ludvig Carlsson, IM Isak Storme och Thomas Johansson i startfältet.

Här följer du svenskarna