Storbråk om ryssen Sergej Karjakins plats i World cup

Publicerad 2 juni, 2023 av Ingemar Falk

Sergej Karjakin blev tvåa i World cup 2021. Foto: FIDE

Förre VM-kandidaten Sergej Karjakin har varit schackvärldens paria allt sedan han uttryckte sitt stöd för Putin efter Rysslands invasion av Ukraina vintern 2022. En invasion som fördöms av en hel idrottsvärld och där Sveriges Schackförbund visat sitt stöd för ukrainska folket.

Trots detta säger sig Sergej Karjakin ha fått en inbjudan till World cup från världsschackförbundet FIDE. En inbjudan som automatiskt ska ha skickats då han fått en kvalplats baserat på sitt World cup-resultat 2021 (andraplats).

Det är en påstådd inbjudan som har fått schackvärlden att reagera starkt. Den största kritikern är dansken Peter Heine Nielsen, tränare åt båda världsmästarna Viswanathan Anand och Magnus Carlsen.

Han vill se att FIDE helt bojkottar Sergej Karjakin med anledning av ryssens kontakter med ledaren Vladimir Putin.

FIDE var tidigare inne på Peter Heine Nielsens spår och stängde av Sergej Karjakin från alla FIDE-tävlingar i mars 2022. Men avstängningen gällde bara i sex månader.

FIDE:s vd Emil Sutovsky och Peter Heine Nielsen hamnar ofta i öppet bråk på Twitter, men den här gången valde Sutovsky en annan strategi för förklara sig. Han gick direkt till nyhetsbyrån Reuters.

Emil Sutovsky. Foto: Mark Livshitz/FIDE

I intervjun där säger Sutovsky att Karjakin inte blivit ”inbjuden” utan i stället var berättigad en World cup-plats baserat på sina resultat, men att Karjakin samtidigt behövde bekräfta att han ställde upp på FIDE:s neutralitetsregler för deltagare från Ryssland och Belarus.

– FIDE är mycket tydligt – och det har varit en policy i 15 månader nu – spelare från Ryssland och Belarus får endast vara med under neutral flagg, och de kan inte delta som ett lag – endast som individer, säger Emil Sutovsky till Reuters och fortsätter:

– Dessutom är det felaktigt att påstå att FIDE ”bjöd in” Karjakin, vilket vissa har gjort. Han förtjänade sin plats i evenemanget redan 2021, och det handlar inte om att bjuda in eller inte – det är vår (FIDE:s) rättsliga skyldighet.

World cup spelas i Baku 30 juli–24 augusti. Någon start lär det inte bli för Karjakin som framhärdar att han ska spela under rysk flagg, och det är förbjuds helt av FIDE.

Denna affär med Sergej Karjakins World cup-plats belyser än en gång vilken svår balansgång det är för FIDE att ha dörren på glänt för spelare från Ryssland och Belarus.

Anna Muzytjuk, Ukraina. Foto: David Llada/FIDE

Regeln med neutral flagg har fallit platt tidigare gånger som till exempel under damernas FIDE GP, där ukrainska schackstjärnorna Anna och Maria Muzytjuk hoppade av serien när det stod klart att de skulle behöva möta ryska spelare som fick delta under neutral flagg.