Caruana leder Norway chess efter rock’n’roll-rond

Publicerad 31 maj, 2023 av Ingemar Falk

Fabiano Caruana. Foto: Norway chess

Puh, det tar på nerverna att följa dramatiken i Norway chess. De högklassiga spelarna med bland andra Magnus Carlsen, Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura bjuder på intressanta partier men det är också det unika spelformatet som gör allt så spännande.

Alla spelarna har två timmar för de första 40 dragen – utan tilläggstid. Från drag 41 får spelarna äntligen tilläggstid – men bara 10 sekunder per drag, alltså inga nya minuter.

I Hikaru Nakamuras seger mot indiern Gukesh fick vi se hela 30 drag där båda spelarna bara hade tio nya sekunder på klockan per drag. Dessutom med tvång att skriva ner alla drag på protokollet. Snacka om pulshöjare för både spelare och publik.

Så här såg partiet ut:

Hikaru Nakamura. Foto: Norway chess

Det blev också tidsnödsraffel i Alireza Firouzjas vinstparti mot Sjahrijar Mamedjarov vars klocka föll samtidigt som han gjorde 40… Dxh3.

Vid remi i långpartiet får spelarna direkt möta varandra igen med samma färg – fast nu i Armageddon. Vitspelaren får 10 minuter, svartspelaren 7 minuter. Vit måste vinna för att ta extra halvpoängen. För svart räcker det med minst remi för att få den extra halvan.

Poängräkningen ser ut så här i varje rond:

  • Avgörande i långpartiet: 3 poäng till vinnaren, 0 poäng till förloraren,
  • Vid remi i långpartiet: 1,5 poäng till vinnaren i följande Armageddonparti, 1 poäng till förloraren i Armageddonpartiet.

På onsdagen fick vi se två Armageddonpartier:

Magnus Carlsen. Foto: Norway chess

Dessa nymodigheter med 10-sekundersregeln från drag 41 och ett Armageddonparti vid remi togs fram av arrangörerna i samarbete med norska TV2 som behövde ha fasta tider i tablån, och ville hålla sändningen vid lite drygt 4 timmar.

Men nu efter några upplagor börjar Norway chess betänketid få ett eget liv och lyckas skapa stora tittarskaror utanför TV 2:s sfär. För här garanteras det rock’n’roll i varje rond. Till exempel hade Chess.coms Twitchsändning från första ronden 130 000 tittare

Det är också fascinerande att se att världseliten accepterar spelreglerna i Norway Chess. Vem hade kunnat tro att schackspelare som av hävd starkt ogillar alla former av nymodigheter frivilligt skulle ge sig in i sekunddraman och Armageddon i var och varannan rond.

Det hedrar dem att anpassa sig till nya spelformen. Och för publiken – varav många nya schackentuasiaster – blir det en spännande underhållning varje tv-dag.

Norway chess 2023 lockar stor publik. Foto: Norway chess

Ställningen efter 2 ronder

PlSpelareVRFAPo
1F Caruana1101
2N Abdusattorov11004
2H Nakamura11004
4D Gukesh1013
4A Firouzja1013
6A Giri0201
6W So0201
8M Carlsen0111
8S Mamedjarov0111
10A Tari01101
V=Vinst i långparti (3 p) R=Remi i långparti (1 p). F=Förlust i långparti (0p) A=Armageddon (vinst ger ½p)

Av dessa spelare är norrmannen Aryan Tari den klart lägst rankade. Men han är ingen strykpojke, och mot Nodirbek Abdusattorov hade det till och med blivit vinst om han funnit 27.Db4 Kg7 28.Db2 Kf8 29.g3 vilket gör att svarts hotande bondedrag till e2 garderas. Något som leder till att Tari helt enkelt blir en pjäs över.

17.00: Följ live