VM-jubel eller särspel? Allt avgörs på lördag

Publicerad 27 april, 2023 av Ingemar Falk

VM-ställningen är helt lika. Vem av Ian Nepomnjasjtjij och Ding Liren har bäst koll på sina nerver. Foto: Stev Bonhage/FIDE

Ian Nepomnjasjtjij och Ding Liren spelade remi på torsdagen. Ställningen är 6,5–6,5 efter trettonde partiet, och det sista partiet med klassisk betänketid avgörs på lördag – med Ding Liren som vit.

Den som vinner det partiet blir världsmästare. Vid remi kommer ett särspel på söndagen avgöra vem som får lyfta VM-bucklan. Låt oss redan nu se förutsättningarna i ett eventuellt särspel mellan Nepo och Ding Liren:

  • Steg 1: 4 partier med betänketiden 25 minuter plus 10 sekunders tillägg per drag. Spelarna lottar om vem som börjar med vit.
  • Steg 2: Om det fortfarande är oavgjort tar blixtpartier vid. Blixtpartierna spelas i två omgångar. Först två partier med betänketiden 5 minuter plus 3 sekunder. Är det fortfarande oavgjort spelas ytterligare två partier med samma betänketid. Spelarna lottar om vem som börjar med vit i varje omgång.
  • Steg 3: Blixtpartierna kortas ner till 3 minuter plus 2 sekunder, där spelarna växlar färg mellan partierna. Den förste som vinner tar hem VM-guldet. Spelarna lottar om vem som börjar med vit i parti 1.

Ett särspel om VM-segern har nuförtiden blivit en vanlig företeelse. Vi såg Magnus Carlsen behålla VM-titeln på det sättet mot både Sergej Karjakin 2016 och Fabiano Caruana 2018.

Mycket tyder på att vi får se ett särspel även i detta schack-VM. Eller har Ding Liren en överraskning att dra fram ur rockärmen som vit i det 14:e och sista partiet med klassisk betänketid.

Så var 13:e partiet:

Live, lördag kl 11.00