Ryktet: Här är Ding Lirens och Rapports hemliga Lichesspartier före VM-matchen

Publicerad 21 april, 2023 av Ingemar Falk

VM-spelaren Ding Liren och hans sekundant Richard Rapport. Har deras hemliga konton på chess.com och Lichess avslöjats? Spekulationerna är i full gång. Foto: FIDE

Det var på Reddit som användaren LudwigDeLArge presenterade sin egen utredning. Han sade sig ha hittat VM-spelaren Ding Lirens och hans sekundant Richard Rapports hemliga konton på schackservrar. Syftet skulle vara att de spelade dolda träningspartier mot varandra före VM-matchen.

Det är inte ovanligt att starka stormästare har alias-konton för att träna i hemlighet. Men i det här fallet har det visat sig att öppningar i de hemliga partierna sedan varit aktuella i Ding Lirens möte mot VM-motståndaren Ian Nepomnjasjtjij.

Enligt LudwigDeLArge ska Ding Liren och Richard Rapport ha börjat träningsspela på chess.com under hemliga konton i början på februari. Kontona hette autumnstream och fVitelli.

Men autumnstream-kontot som för övrigt hade en kinesisk flagga blev avstängt redan den 12 februari – för brott mot fuskregler. Chess.com:s antifuskteam kunde helt enkelt inte tro att ett nystartat konto hade världsmästartakter i sig redan efter några dagar.

Dagen efter avstängningen sker det saker på en annan stor schackserver, Lichess. Där startas den 13 februari ett konto med namn opqrstuv. Och opqrstuv börjar snart spela en rad partier mot kontot fVitelli på Lichess. Ja, fVitelli är exakt samma kontonamn som hos chess.com.

Partidatabasen på Lichess. Foto: Lichess

I snabbschackspartierna har opqrstuv och fVitelli bara kring 1500 i rating, men spelet är på så mycket högre nivå än så. Och vissa öppningar ska ha förekommit i den pågående VM-matchen. opqrstuv har dessutom över 2700 i rating i både bullet och blixt.

Ett av deras träningspartier följer för övrigt ett möte mellan Nils Grandelius–Ding Liren fram till 19:e draget:

Är det så att autumnstream/opqrstuv och fVitelli är Ding Lirens och Richard Rapports hemliga konton? frågar sig många.

Ding Liren fick en rak fråga om det under presskonferensen efter åttonde VM-partiet.

– Jag vet ingenting om det, svarade Ding Liren.

Men spekulationerna fortsätter, och under torsdagskvällen publicerade både Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura videor för att prata om sina teorier kring ”Lichess-gate”.

Vad är din egen teori? Här kan du ladda ner eller spela igenom partierna mellan opqrstuv och fVitelli på Lichess och bedöma själv.

Och här är VM-partierna som hittills spelats [Ladda ner]:

________

Fabiano Caruanas teorier

________

Hikaru Nakamuras teorier

11.00: Följ VM-matchen