Nils Grandelius efter Reykjavik-segern: ”Mycket slump”

Publicerad 5 april, 2023 av Ingemar Falk

När prisutdelningen är avklarad och det firas med segermiddag får Nils Grandelius tid att prata om sin historiska seger i Reykjavik Open 2023.

Han är stolt och glad – men också ödmjuk:

– Att segern kom känns ändå som mycket slump. Det går inte att säga någonting annat i en sån här stor tävling med flera hundra deltagare.

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

På vägen till triumfen ägnade inte Nils Grandelius många sekunder på att granska tävlingstabellen. Fokuset låg på att spela så bra som möjligt – rond för rond.

– Jag tänkte väldigt lite på turneringssituationen under veckan. Jag koncentrerade mig mer på att fösöka spela så bra som möjligt, säger Nils Grandelius.

Till och med inför sista ronden?
– Så var det. Jag hade enbart fokus på mitt eget parti och hade ingen koll alls på det andra som hände.

Nils Grandelius hade fyra huvudkonkurrenter om segern i slutronden. De liksom Grandelius hade 6,5 poäng och delade ledningen. En av dem tog en tidig remi: fransmannen Maxime Lagarde.

Men den snabba remin hade alltså inte Nils Grandelius koll på alls.

I hans eget parti mot Quentin Loiseau – som också hade 6,5 poäng – blev det spansk öppning.

Så här i backspegeln var det ett klokt val. Det var många pjäser kvar på bordet.

– Det var min strategi. Att ha så många pjäser kvar som möjligt på brädet och undvika teorin. Till exempel gick jag för 10.d3 i stället för det mer vanliga 10.d4.

Medan motståndaren placerade sina pjäser på damflygeln slog Nils Grandelius igenom med ett avgörande kungsangrepp med 33.Sxg6 och 34.Tf3.

– Vid det laget hade jag räknat igenom hur partiet skulle kunna utveckla sig. Där var det mer eller mindre klart. Avgörandet kom egentligen några drag tidigare när motståndaren placerade allt fler pjäser på damflygeln, vilket gav mig en öppning på andra sidan brädet.

Så här såg partiet ut:

Först när tidskontrollen vid drag 40 var avklarad tog sig Nils Grandelius en titt på de andra borden.

Han insåg då att turneringssegern var väldigt nära eftersom de två andra konkurrenterna om segern – Gabor Papp och Mustafa Yilmaz – enats om remi i en jämn slutspelsställning med varsin springare och löpare och lika många bönder.

Och Nils Grandelius behövde sedan bara göra ett drag till. Efter 41.Dxe5 kastade motståndaren Quentin Loiseau in handduken.

Saken var klar: Nils Grandelius hade blivit den förste svensken att vinna i Reykjavik Opens 59-åriga historia.

Vad var känslan direkt efteråt?
– Klart att det känns bra att vinna en sån här tävling. Och sånt händer väldigt sällan. Det är riktigt svårt att vinna en öppen turnering, säger Nils Grandelius och minns tillbaka till andra triumfer som Abu Dhabi-segern 2015.

Nils Grandelius första seger i Reykjavik Open kom efter hela elva försök. Det om något berättar hur svårt det är att hamna allra högst upp i ett startfält med 400 spelare. Inget får gå fel, och ändå såg det mörkt ut efter tre ronder.

Nils Grandelius och Ludvig Carlsson. Foto: Hallfríður Sigurðardóttir/Reykjavik Open

I dubbelronden på andra tävlingsdagen tappade Nils Grandelius mark efter två remier – mot Ludvig Carlsson och Shubh Jayesh Laddha. Med två poäng efter tre ronder och ett stundande möte mot 2200-spelaren Patryk Cieslak såg inte Sverigeettan ut som den självklare vinnaren av Reykjavik Open.

– Cieslak var rejält underrankad. Jag tror han säkrade en IM-norm redan i sjunde ronden. Men jag fick honom i en ställning jag trivdes i och kunde vinna.

Från det partiet tog sedan Nils Grandelius 4,5 poäng på 5 ronder, vilket räckte ända fram till turneringsseger.

Nils Grandelius i sitt vinstparti mot Abhijeet Gupta i den näst sista ronden av Reykjavik open. Foto: Hallfríður Sigurðardóttir/Reykjavik Open

Vinsten i åttonde ronden mot starke indiern Abhijeet Gupta (2620) tog sig Nils Grandelius in i segerdiskussionen, men han framhåller ändå ett annat parti som nyckeln till framgången.

– Det är att jag vinner mot Lev Yankelevich i rond 7. Där blev det en riktigt torr ställning, men jag lyckades ändå vinna till slut. Remi där och det hade inte räckt för mig.

Faktum var att Nils Grandelius bara mötte två stormästare på vägen till seger. Om han hade varit IM så hade det alltså inte motståndet räckt till för att ge honom en GM-norm trots att prestationsratingen var 2676.

– Va, är det sant? säger en förvånad Nils Grandelius som inte hunnit analysera alla detaljer om sina motståndare.
– Ja, det visar ju vilken slump det ändå är. Jag hade sämre prestationsrating än tvåan, trean och fyran, ändå blev det seger. Det visar ju hur svårt det är att vinna öppna turneringar.

Men Nils Grandelius tog de viktigaste segrarna. Tre raka partivinster i ronderna 7, 8 och 9 blev svenskens segermelodi.

Nu väntar TePe-Sigeman i Malmö i början av maj.

Nils Grandelius kommer dit med starkt självförtroende och känner att formen är bra.

– Då ska jag försöka vinna en tävling igen, säger Nils Grandelius.

Grandelius resultat i Reykjavik Open

RondMotståndareEloLandRes
1IM Peter G Large2227ENG1
2IM Ludvig Carlsson2375SWE½
3FM Shubh Jayesh Laddha2422USA½
4FM Patryk Cieslak2207POL1
5FM Dimitrios Ladopoulos2391GRE1
6IM Evgenios Ioannidis2473GRE½
7GM Lev Yankelevich2459GER1
8GM Abhijeet Gupta2620IND1
9IM Quentin Loiseau2449FRA1

Slutställning, topp 10

PlSpelareLandEloPo
1Nils Grandelius🇸🇪26587,5
2Mustafa Yilmaz🇹🇷26297
3Abhijeet Gupta🇮🇳26207
4Maxime Lagarde🇫🇷25817
5Gabor Papp🇭🇺25447
6Matthieu Cornette🇫🇷25637
7Tamas Banusz🇭🇺26167
8Leon Livaic🇭🇷25697
9Vasyl Ivanchuk🇺🇦26646,5
10V Pranav🇮🇳25456,5
Se fullständiga resultat.