Nepo ställde in vinstförsöken – efter 90 drag

Publicerad 29 april, 2023 av Ingemar Falk

Ding Liren och Ian Nepomnjasjtjij enas om remi i VM-parti 14. Foto: FIDE

Schack-VM 2023 kommer att avslutas med ett särspel på söndag. De 14 partierna med klassisk betänketid lyckades inte skilja åt Ian Nepomnjasjtjij och Ding Liren.

Med ställningen 7–7 blir det nu särspel om VM-titeln med start klockan 11.00 på söndagen. Redan på presskonferensen efter 14:e partiet gjordes lottningen till det första steget i särspelet – och då blev det klart att Ding Liren börjar med de vita pjäserna.

Så här avgörs särspelet:

 • Steg 1: 4 partier med betänketiden 25 minuter plus 10 sekunders tillägg per drag. Ding Liren börjar med vita pjäser.
 • Steg 2: Om det fortfarande är oavgjort tar blixtpartier vid. Blixtpartierna spelas i två omgångar. Först två partier med betänketiden 5 minuter plus 3 sekunder. Är det fortfarande oavgjort spelas ytterligare två partier med samma betänketid. Spelarna lottar om vem som börjar med vit i varje omgång.
 • Steg 3: Blixtpartierna kortas ner till 3 minuter plus 2 sekunder, där spelarna växlar färg mellan partierna. Den förste som vinner tar hem VM-guldet. Spelarna lottar om vem som börjar med vit i parti 1.

Lördagens 14:e parti blev mycket dramatiskt och varade i 90 drag och 6,5 timmar. Ian Nepomnjasjtjij hade övertaget med de svarta pjäserna efter svagt öppningsspel av Ding Liren där hans 12.Sg5 slog fel.

– När jag gjorde draget kände jag mig optimistisk och att jag hade bra anfallsläge, sa Ding Liren på presskonferensen.

– Men sen efter Ians drag 13… Dc7 insåg jag att jag i stället fick gå på försvar.

Det fanns några avgörande lägen som gjorde att Nepo inte fick den riktiga vinstchansen partiet.

Ian Nepomnjasjtjtij pressade Ding Liren i 14:e partiet i VM i schack. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Läge 1:
36… e5? gav Ding Liren chansen att spela 37.Th8 med hot att dubblera på sista raden.
Nepo medgav på presskonferensen att 36… Tb3! i stället hade paralyserat vit.

Läge 2:
Ding Liren hade fortfarande en svår ställning just före tidskontrollen men fann den vackra taktiken 38.b6 Txb6 39. Txe8! Kxe8 40.Lb5 Txb5 41.Txc3.

Läge 3:
Det uppkomna tornslutspelet med en kantbonde såg klart remiaktigt ut, men Ian Nepomnjasjtjij hittade hela tiden nya svårigheter för Ding Liren som dessutom började få ont om tid. Och så kom den kritiska ställningen efter 64 drag. Plötsligt hade Nepo spelat fram sig fram till chansen att vinna om inte DIng Liren skulle hitta det enda draget som räddade remin. Temperaturen steg i tv-studion, men så fann Ding Liren 65.f4! Hela VM-matchen hängde alltså till slut på detta bondedrag.

VM-matchen slutade därmed 7–7, och nu kommer ett särspel på söndag avgöra vem av Ian Nepomnjasjtjij och Ding Liren som blir världsmästare i schack.

Statistik mellan spelarna i snabbschack och blixt:

 • Snabbschacksrating:
  Ding Liren: 2829.
  Nepo: 2761.
  Inbördes möten:
  Ding Liren: 7 segrar.
  Nepo: 6 segrar.
  8 remier.
 • Blixtrating
  Ding Liren: 2787.
  Nepo: 2781.
  Inbördes möten:
  Ding Liren: 2 segrar.
  Nepo: 13 segrar.
  13 remier.
Live, söndag kl 11.00