Ding Liren slog tillbaka – VM-matchen har blivit en sluggerfest

Publicerad 16 april, 2023 av Ingemar Falk

VM-matchen i schack har blivit en boxningsmatch på brädet där Ding Liren och Ian Nepomnjasjtjij turas om att vinna i vare rond. Ställningen efter sex omgångar är 3–3 sedan duellanterna vunnit två partier var. Endast två partier har slutat remi. Stev Bonhage/FIDE

Inget håller tillbaka VM-duellanterna Ian ”Nepo” Nepomnjasjtjij och Ding Liren. Det är rena sluggerfesten – en Rockyfilm fast på brädet.

Nepo vann på lördagen och på söndagen slog Ding Liren tillbaka, och vann sitt andra raka parti som vit.

Ställningen efter sex partier i schack-VM är nu 3–3, och bara två möten har slutat med remi.

Det udda i detta jämna möte är att den som vunnit sitt parti har tillåtits att göra det i stor stil. Vi har inte sett någon jättekamp, utan det har varit en överkörning.

I söndagens parti spådde kommentatorn Anish Giri att Ding Liren-fansen kunde börja fira en seger redan efter 17 drag. Och en seger blev det – efter en snygg finish.

Med 44.Df7 gav Ian Nepomnjasjtjij upp. Ding Liren hade då lagt upp för mattspel med damoffer och allt. 45.Dxg8 Kxg8 46. Ta8 Kf7 47.Tf8 matt. Notera att vita bonden på d5 förhindrar svarts kung att fly.

Väldigt vackert, och Nepo kunde kosta på sig ett leende när han gav upp och skakade hand.

Tack för god match. Nepo ger upp mot Ding Liren. Foto: FIDE

Det sjunde VM-partiet spelas på tisdagen. VM-matchen består av 14 partier. Den spelare som först når till 7,5 poäng blir världsmästare.

Följ live