Nepo pressade i nytt spännande VM-parti

Publicerad 21 april, 2023 av Ingemar Falk

Ian Nepomnjasjtjij hade befälet i nionde VM-partiet som slutade remi. Foto: Stev Bonhage/FIDE

Nionde partiet innebar en ny intensiv dag i VM-orten Astana, Kzahkstan.

Den här gången var det Ian Nepomnjasjtjij som fick bästa spelet med de vita pjäserna. Häromdagen följde Nepo och motståndaren Ding Liren en fransk variant spelad av Gideon Ståhlberg. Den här gången följde VM-spelarna en annan svensk: Conny Persson, stormästare i korrschack.

Ställningen efter Nepos 21.Sg6.

Där Conny Persson valde Se3 i 15:e draget i partiet mot nederländaren Johan Engelen gick Nepo för 15.Sg3 i stället i den spanska öppningen.

Snart nog stampade Nepos pjäser på svarta kungens fötter. Faktiskt stod både en springare och en löpare rakt framför f7- och g7-bönderna när Ding Liren valde att kontra på damflygeln.

Det blev ett spännande mittspel där Nepo pressade Ding Liren att hela tiden försöka hitta de bästa dragen. Kinesen lyckades till slut krångla sig ur greppet. Nepo hade vunnit en bonde, men det räckte inte för att avgöra i slutspelet.

Därmed blev det remi, och en märkbart besviken Ian Nepomnjasjtjij skakade på huvudet när spelarna tagit varandra i hand.

Fem partier kvar för DIng Liren att hinna kvittera i VM-matchen. Foto: Stev Bonhage/FIDE

Ställningen är nu 5–4 efter nio partier. Fem rundor återstår och Ding Liren som måste försöka hinna ikapp Nepo har vit i tre av partierna.

Se analyser av partiet

Här är en samling med schackprofiler som kommenterar partierna i schack-VM.

Fabiano Caruana

Daniil Dubov

Daniel King

Hikaru Nakamura

Levy ”Gotham Chess” Rozman

Antonio ”Agadmator” Radic

Dina Belenkaya

Gata Kamsky

Jan Gustafsson med flera

Live, söndag kl 11.00