Nepo i förarsätet i första VM-partiet

Publicerad 9 april, 2023 av Ingemar Falk

Ian Nepomnjasjtjij hade överläget i första partiet som slutade remi. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Det var ryssen Ian ”Nepo” Nepomnjasjtjij som med vita pjäserna förde spelet i det första partiet i VM-matchen mot kinesen Ding Liren. Ett parti som slutade med remi efter 49 drag.

I en fördröjd avbytesvariant i spanskt parti gick ”Nepo” för det lite ovanliga 7.Te1.

En bit in i partiet fann datorn en intressant möjlighet med 14.h3 för ”Nepo” med idén att svart står med två av sina pjäser i slag efter 14…Dxd4 15.Sd5! Dxe3 16.Sxe7 Kh8 17.Lxe3. Bästa försvaret för Ding Liren hade varit 14…. Tfe8 för att gardera löparen.

Såna taktiska varianter är förstås jättesvåra att se vid brädet och partiet tog en annan riktning efter Nepos 14.Sf5.

Men Nepo fick i mittspelet en ny chans att skaffa sig ett överläge efter Ding Lirens tveksamma 25… c6. Efter tornbytet kom starka 27.Df4 och Ding Lirens ställning riskerade att kollapsa efter uppföljningen Dc7. Ställd inför faktumet fick Ding Liren göra 27…b5 och tillåta att Nepo kom in med damen på åttonde raden.

Nepo hade kunnat vinna en bonde på damflygeln men valde i stället att koncentrera spelet på andra sidan brädet med 30.Sg3 och 31.f4. Men det gav ingen avgörande fördel. Partiet jämnade ut sig och spelarna tog remi strax efter tidskontrollen.

På presskonferensen efteråt berättade Ding Liren att han inte känt igen sig själv den första dagen – att tankarna hade flytt iväg på andra saker, och att det varit mycket känslor att bearbeta mitt under brinnande parti.

Känner Ding Liren av VM-pressen?

Här nedan är det första partiet. VM-matchen fortsätter på måndagen med parti 2.

Kanske får vi då se mer av spelarna vid brädet? Under söndagens parti satt framför allt Ding Liren långa stunder i vilorummet när det var hans tur att dra.

Ding Liren är vid draget – och han sitter i sitt vilorum och tittar på bildskärmen som visar partiställningen medan han tänker. Foto: FIDE

Han studerade brädet på en tv-skärm och gick sen ut på podiet först när han bestämt sig för vilket drag han skulle göra.

I långa stunder blev ”tv-underhållningen” att titta på två tomma stolar…

Live, kl 11.00