Nepo behåller försprånget

Publicerad 23 april, 2023 av Ingemar Falk

Ian Nepomnjasjtjij hämtar kraft inför tionde VM-partiet. Foto: Stev Bonhage/FIDE

Ian Nepomnjasjtjij behöver inte be till högre makter för att behålla försprånget i VM-matchen i schack. Med lika stabilt spel som på söndagen kan han av egen kraft lyckas stå emot Ding Lirens attacker i de fyra återstående VM-partierna.

I söndagens batalj återgick Ding Liren till 1.c4. Partiet följde sedan länge ett onlineparti mellan Nepomnjasjtjij–Cardoso i Chess.com:s Titled Tuesday 2020 innan Ding Liren avvek med 14.0–0.

VM-matchen har för övrigt visat på att det i framtiden blir mycket svårt att förbereda sig mot en motståndare. Med onlineboomen under pandemin spelar världseliten så otroligt många officiella partier som hamnar i databaser.

Hur är det ens möjligt att hålla reda på allt?

– Det är omöjligt, sa Chess.com:s kommentator Fabiano Caruana i direktsändningen på söndagen

Till och med ett öppningsmonster som Caruana inser att mängden av partier vi ser just nu i världseliten gör att den gamla klassiska metoden att granska och få överblick över motståndarens öppningar blir som att bestiga Mount Everest. Det blir så mycket information att det helt enkelt inte går att komma ihåg allt. Lika bra att hitta sin egen öppningsstrategi och köra på det.

Fabiano Caruana själv har spelat över 250 officiella partier online eller i klassisk schack sedan den 1 januari 2022. Det blir en övermäktig uppgift att försöka hålla koll på den massan.

För att återgå till söndagspartiet fick Ding Liren en merbonde men med dubbelbönderna på C-linjen blev det inte möjligt att spela för vinst.

Ding Liren lämnar VM-scenen efter tionde partiet. Nu har han fyra chanser kvar att kvittera. Foto: Stev Bonhage/FIDE

Ställningen i VM-matchen är nu 5,5–4,5 till Ian Nepomnjasjtji. Fyra partier återstår. Först till 7,5 poäng blir världsmästare.