Missa inte efterfesterna i VM – här ser du bästa analyserna

Publicerad 17 april, 2023 av Ingemar Falk

Fantasirikedomen är stor när Youtube-profilerna bildsätter sina analyser av partierna i schack-VM mellan Ian ”Nepo” Nepomnjasjtjij och DIng Liren. Foto: Youtube

Knappt har man pustat ut efter ett VM-parti mellan Ian ”Nepo” Nepomnjasjtjij och Ding Liren förrän det är dags att plocka fram popcornen igen och kolla på efteranalyserna.

Både starka stormästare och kända Youtube-profiler går igenom varje parti samma kväll.

Här är nio namn ur den långa listan med profiler som analyserar partier i VM-matchen i schack 2023. Vi har också tagit med deras videor för att visa hur de analyserade parti 6. Vem blir din favorit?

Fabiano Caruana

VM-utmanaren 2018, Fabiano Caruana, diskuterar partiet med stormästaren Cristian Chirila i C-squared podcast. Otroligt detaljerat och Caruana visar att han är en Master mind vad gäller dragomkastningar i öppningar. Här ägnas det dryga timmen åt varje parti – varning dock för snabba reklamklipp under videon. Den nya Youtube-sjukan.

_____________

Daniil Dubov

FIDE:s kommentator Daniil Dubov gör en snabbgenomgång på lite drygt 20 minuter efter varje rond.

_____________

Daniel King

Efteranalysernas grovarbetare – och med mycket finess. Stormästaren Daniel King har genom åren byggt upp en stor fanskara på sin Youtube-kanal Power play chess. Och han är fortfarande trogen Chessbase både i val av layout och bräde där partierna visas upp. Och visst känner du igen av ljudet av pjäser som sätts upp som startsignal?

_____________

Hikaru Nakamura

Tänk så nära Hikaru Nakamura var att kvala in till denna VM-final i Kandidatturneringen förra sommaren. Nu gör han i stället efteranalyser och förklarar spelet bra även för nybörjare. Något som varit hans framgångsrecept på sin Youtube-kanal. Varning för mycket Youtube-reklam under analysen.

_____________

Levy ”Gotham Chess” Rozman

Schackgiganten på Youtube. ”Gotham Chess” har över 3,5 miljoner följare och har nått sin framgång med underhållande och tempodrivna videor. Analyserna från VM är inget undantag.

Som bonus kan du se Gotham Chess utmana Pia Cramling.

_____________

Antonio ”Agadmator” Radic

Antonio Radic var en pionjär inom schackanalyser då han visade att man kan skapa intressanta efteranalyser utan att vara stormästare. Han har varit med länge nu i Youtube-branschen och har en stor fanskara.

_____________

Dina Belenkaya

Populär twitchare som nyligen hade en duell i schackboxning mot Andrea Botez. Belenkaya tilldömdes först segern. Men beslutet ändrades till delad seger då man ansett att domaren gjort fel i boxningsdelen och skulle ha gett Botez vinsten på teknisk knockout. Nu får Dina Belenkaya analysera en sluggerfest på VM-brädet.

_____________

Gata Kamsky

Gata Kamsky som var med i Rilton Cup för några år sedan har också hakat på Youtube-tåget. Analysen av parti 6 blir extra intressant eftersom Kamsky anses vara en av de spelare som bidragit mest öppningsanalyser av Londonsystemet.

_____________

Jan Gustafsson med flera

Stormästarna Jan Gustafsson, Peter Heine Nielsen, Laurent Fressinet och Peter Svidler håller till på The chicken chess club, och där kan du följa VM-analyserna. Efter parti 6 höll Jan Gustafsson och Laurent Fressinet hov.