22 miljoner kronor i potten i VM-matchen

Publicerad 19 januari, 2023 av Ingemar Falk

Ding Liren och Ian Nepomnjasjtjij spelar VM-match i april. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Nu när Magnus Carlsen har avsagt sig VM-kronan blir han av med världsmästartiteln – och en massa miljoner.

Vårens VM-match mellan Ian Nepomnjasjtjij, Ryssland, och Ding Liren, Kina, kommer att ha en imponerande prissumma på 22 miljoner kronor, rapporterar FIDE. Prispotten är i paritet med VM-matchen 2021, och liksom då går 60 procent till vinnaren och 40 procent till förloraren. Värd för VM-matchen blir Astana, Kazahkstan, och allt avgörs 7 april–1 maj.

Spelarna möts i 14 partier, och vid oavgjort 7–7 ska tiebreak avgöra utgången.

Även om prissumman är uppseendeväckande hög blir det svårt att se att matchen ska engagera schackpubliken något nämnvärt.

Magnus Carlsen är fortsatt obestridlig etta på ratinglistan – och i och med att han frivilligt tar av sig världsmästarkavajen kommer schacket att befinna sig i samma situation som under 1990-talet. Alla visste då att Garri Kasparov var världens bästa schackspelare, men han spelade inga VM-matcher.

Nu 30 år senare upprepar sig historien, där världens bästa schackspelare inte längre är med i VM-racet.