Carlsen i ensam ledning

Publicerad 27 december, 2022 av Ingemar Falk

Kan någon hinna ikapp Magnus Carlsen? På onsdagen spelas de avslutande fyra ronderna i VM i snabbschack. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Magnus Carlsen blir svår att hinna ikapp i VM i snabbschack. Efter tisdagens fyra ronder är han i ensam ledning och har dessutom redan mött fyra av de närmaste utmanarna: Fedosejev (remi), Abdusattorov (vinst), Dubov (remi) och Erigaisi (remi).

Norrmannen gjorde sitt ryck med den här segern mot VM-turneringens överraskning Giga Quparadze, Georgien, i nionde ronden:

Nu väntar ett nyckelparti mot fyran Vincent Keymer i rond 10 på onsdagen. Turneringen i Astana Kazahkstan kan vända rejält om Keymer lyckas betvinga Carlsen.

Vincent Keymer. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Inför VM var den stora snackisen vad som skulle hända om Magnus Carlsen och Hans Niemann skulle lottas mot varandra. Nu ser det inte ut att bli så i snabbschacksdelen, men amerikanen var på väg i rask takt mot toppen. Så kom missödet mot iranierna Parham Maghsoodloo.

Hans Niemann som hade vit mot Parham Maghsoodloo missade schack matt i tre drag. Ser du lösningen? Foto: Anna Shtourman/FIDE

Som synes på bilden ovan hade Hans Niemann som vit möjlighet att sätta schack matt i tre drag, men missade tillfället. Partiet slutade remi och sen förlorade Niemann i nästa omgång mot Yu Yangi, Kina, vilket puttade ner honom till 29:e plats.

Damklassen

Tan Yhongyi, Kina, och Aleksandra Gorjatjkina utkämpade en hård kamp om att få en plats i Kandidatturneringen för några veckor sedan.

Aleksandra Gorjatjkina. Foto: Anna Shtourman/FIDE

Nu är duon inblandade i en ny VM-fight. De två delar ledningen tillsammans med Shri Savitha, Indien, i damklassen efter åtta av elva ronder.

Mötet Yhongyi–Gorjatjkina kommer att bli onsdagsmorgonen mest laddade duell när slutomgångarna startar.

Live, kl 10 Live, damer Resultat Resultat, damer