Uppgifter: Ryske stjärnans protest mot krigsmobilisering

Publicerad 13 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Andrej Jesipenko är topprankad med en rating som är 101 poäng mer än andraseedade Arsenij Nesterov. Foto: Mark Livshitz/FIDE

Den ryske unge schackstjärnan Andrej Jesipenko, 20, är klar ratingfavorit i junior-VM som spelas fram till den 22 oktober, där Sveriges hopp Jung Min Seo också är med.

När Magnus Carlsens tränare Peter Heine Nielsen antydde på Twitter att Jesipenko var med som en propagandamaskin för Rysslands president Vladimir Putin fick han snabbt svar av stormästaren Yannick Pelletier.

Enligt Pelletier valde Andrej Jesipenko att i sista stund avstå hemresan till Ryssland efter Europacupen. Detta som protest sedan Putin mobiliserat fler män till invasionskriget i Ukraina. I stället anslöt sig Jesipenko till junior-VM i Cala Gonone, Italien, där han nu är guldfavorit.

Yannick Pelletiers meddelande på Twitter.

Ryska schackspelare tillåts fortfarande vara med i schackturneringar ute i världen, men får då tävla under FIDE-flagg vilket är fallet för Jesipenko i junior-VM.

För Sveriges hopp i mästerskapet, Jung Min Seo, är det mer än medaljer som är målet. SK Rockaden-spelaren jagar sin tredje och sista norm som ger honom stormästartiteln. En avslutande norm han måste ta i en schweizerturnering med många deltagare, och under junior-VM finns förutsättningarna för det.

Det blev en bra start för Jung Min Seo med seger i premiärronden på onsdagen:

Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund
Följ live Resultat